Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) danas su potpisali Okvirni ugovor o kreditu u iznosu 100 milijuna eura. Ugovor su potpisali u ime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo, a guverner Rolf Wenzel u ime CEB-a.

 

Suradnja HBOR-a i CEB-a započela je 2001. godine. Do sada je HBOR s CEB-om zaključio pet ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 248 milijuna eura kojima je financirano više od 900 projekata malih i srednjih poduzetnika te više od 70 infrastrukturnih projekata u javnom sektoru.

 

Danas potpisani, šesti ugovor, u iznosu od 100 milijuna eura namijenjen je financiranju projekata malih i srednjih poduzetnika (70 milijuna eura) i javnog sektora (30 milijuna eura) koje će HBOR provoditi kroz svoje postojeće programe. Ovim sredstvima financirat će se prihvatljivi investicijskih projekti mikro, malih i srednjih poduzeća te lokalne i regionalne samouprave i/ili drugih subjekata javnog sektora s ciljem otvaranja i očuvanja održivih radnih mjesta i unapređenja životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima.

 

Prilikom potpisivanja ovog ugovora Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a istaknula je: „Nova sredstva omogućuju nam nastavak provedbe povoljnog kreditiranja. Nova ulaganja malih i srednjih poduzetnika te isto tako i javnog sektora generatori su rasta i novog zapošljavanja. Zahvaljujem na povjerenju koje nam je CEB ukazao te današnjim potpisivanjem još jedanput potvrdio HBOR kao kvalitetnog i pouzdanog partnera.“

 

Guverner Razvojne banke Vijeća Europe ovom je prilikom istaknuo: „HBOR može i nadalje računati na podršku CEB-a u nastojanjima da podrži projekte kojima će se potaknuti brži gospodarski razvoj i održivo zapošljavanje, a posebice na području financiranja projekata koji promiču socijalnu koheziju kroz unapređenje javne infrastrukture i usluga javnog sektora.“