HBOR je bio domaćin sastanka Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe tijekom kojeg su članice Udruženja potpisale Inicijativu s ciljem jačanja suradnje na razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je poticanje malog i srednjeg poduzetništva te je posebna gošća skupa bila državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman. Sastanak je otvorila Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, ujedno i predsjednica Upravnog odbora Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe te Zheng Zhijie, predsjednik Kineske razvojne banke.

 

Potpisana inicijativa za suradnju na poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva

U okviru održavanja sastanka Udruženja sve su članice potpisale „Inicijativu za suradnju Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe na poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva“.

 

Potpisana Inicijativa predstavlja spremnost članica na zajedničko jačanje financijske suradnje te pružanje podrške malom i srednjem poduzetništvu u sektorima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, energetska učinkovitost, zaštita okoliša, informacijska tehnologija i biotehnologija. Nadalje, Inicijativom se naglašava značaj i potiče članice na razmjenu informacija i iskustava o primjerima uspješnog financiranja, ali i rizicima te mogućnostima njihovog smanjivanja pri financiranju malih i srednjih poduzetnika.

 

U svom obraćanju Nataša Mikuš Žigman je naglasila važnost malog i srednjeg poduzetništva kao pokretača gospodarskog rasta istaknuvši: „Danas potpisana Inicijativa pružit će nove mogućnosti sektoru koji predstavlja pokretačku snagu hrvatskoga gospodarstva te je stoga nužno neprestano nalaziti nove načine za pružanje podrške njegovom razvoju. Izuzetno smo zainteresirani za buduće aktivnosti ovog Udruženja i mogućnosti integracije naših projekata namijenjenih podršci malim i srednjim poduzećima.“

 

Tamara Perko tom je prilikom izjavila: „Mali i srednji poduzetnici najbrojniji su korisnici HBOR-ovih programa. Inicijativa predstavlja platformu za suradnju i razmjenu znanja kroz koju se može doprinijeti daljnjem razvitku i jačanju podrške našim poduzetnicima. Osim što možemo naučiti od drugih, svojim iskustvom možemo pomoći u razvoju novih proizvoda i oblika financiranja drugih članica. Tu ponajprije mislim na HBOR-ovo iskustvo i uspješne rezultate u poticanju korištenja dostupnih sredstava i financijskih instrumenata iz EU fondova te uvođenje platformi za nove načine financiranja kao što je ulaganje u kapital malih i srednjih poduzeća.“

 

Inicijativom je potvrđen i značaj koncepta zelenog gospodarstva za postizanje održivog razvoja, suočavanje s klimatskim promjenama i poboljšanje kvalitete života stanovnika zemalja potpisnica. Kao rezultat, svaka članica će razmotriti prioritetne mjere u okviru pružanja potpore malom i srednjem poduzetništvu koje olakšavaju razvoj zelenog gospodarstva.

 

HBOR je s Kineskom razvojnom bankom potpisao okvirni sporazum vrijednosti 300 milijuna eura namijenjen financiranju projekata koji se uklapaju u uobičajene HBOR-ove namjene te financiranje projekata od zajedničkog interesa.

 

O Udruženju

Međubankarsko udruženje Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe osnovano je krajem 2017. godine na inicijativu Kineske razvojne banke (CDB) te danas broji 14 članica – financijskih institucija iz zemalja srednje i istočne Europe te Kine.

 

Radi se o Udruženju čija je svrha uspostava učinkovite suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe s ciljem jačanja ekonomske i financijske interakcije članica te jačanja gospodarskog razvitka, izvoza i ulaganja.

 

Uz HBOR i Kinesku razvojnu banku, članice Udruženja čine razvojne banke Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Latvije, Litve, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke Republike, Slovenije i Srbije.