Peking, 5. i 6. rujna 2019. – Predstavnici HBOR-a bili su sudionici seminara na temu održivog razvitka i financijske suradnje koji je bio organiziran u okviru Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Seminar je otvorila Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, ujedno i predsjednica Upravnog odbora Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

 

Potvrđen značaj koncepta održivog razvoja i suočavanja s klimatskim promjenama

Tijekom seminara, kojem je nazočilo 30-ak predstavnika banaka iz jedanaest različitih zemalja, potvrđen je značaj koncepta održivog razvitka i suočavanja s klimatskim promjenama. Naglašen je također značaj suradnje i razmjene informacija o iskustvima i primjerima uspješnog financiranja projekata koji doprinose razvoju zelenog gospodarstva.

 

Ovaj seminar rezultat je Inicijative za suradnju Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe na poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva koju su sve zemlje članice potpisale tijekom sastanka Udruženja u travnju ove godine u Dubrovniku.

 

Potpisana Inicijativa predstavlja spremnost članica na zajedničko jačanje financijske suradnje te pružanje podrške malom i srednjem poduzetništvu u sektorima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, energetska učinkovitost, zaštita okoliša, informacijska tehnologija i biotehnologija. Nadalje, Inicijativom se naglašava značaj i potiče članice na razmjenu informacija i iskustava o primjerima uspješnog financiranja, ali i rizicima te mogućnostima njihovog smanjivanja pri financiranju malih i srednjih poduzetnika.

 

O udruženju

Međubankarsko udruženje Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe osnovano je krajem 2017. godine na inicijativu Kineske razvojne banke (CDB) te danas broji 14 članica – financijskih institucija iz zemalja srednje i istočne Europe te Kine.

 

Radi se o Udruženju čija je svrha uspostava učinkovite suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe s ciljem jačanja ekonomske i financijske interakcije članica te jačanja gospodarskog razvitka, izvoza i ulaganja.

 

Uz HBOR i Kinesku razvojnu banku, članice Udruženja čine razvojne banke Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Latvije, Litve, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije.