Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održana je 16. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Na konferenciji se okupilo gotovo 300 predstavnika hrvatskih izvoznika, domaćih i međunarodnih institucija i banaka. Konferenciju su otvorili Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske te Marko Jurčić, izaslanik Predsjednice Republike izaslanik Predsjednice Republike. Konferenciji je nazočio i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

HBOR odobrio 8,4 milijardi kuna za izvoz

U uvodnom obraćanju Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, među ostalim je istaknula da su izvoznici i do sada imali snažnu podršku HBOR-a te da će Banka i ubuduće nastaviti s pružanjem potpore ovom strateški najznačajnijem segmentu gospodarstva: „Samo u prošloj i devet mjeseci ove godine HBOR je kroz kreditiranje, osiguranje i izdavanje garancija podržao hrvatski izvoz s 8,4 milijarde kuna.“, izjavila je tom prigodom.

 

 

Uloga razvojnih banaka u internacionalizaciji gospodarstva

U panel diskusiji koja se vodila pod nazivom „Uloga razvojnih banaka u internacionalizaciji gospodarstva“ sudjelovali su Topi Vesteri, predsjednik Bernske unije, Beata Daszyńska-Muzyczka, predsjednica Uprave razvojne banke Poljske, Vazil Hudak, potpredsjednik EIB-a, Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, Fernando Navarrete, izvršni direktor razvojne i izvozne banke Španjolske, Lutz-Christian Funke, glavni tajnik KfW-a – razvojne banke Njemačke i Sibil Svilan, predsjednik Uprave razvojne banke Slovenije.

 

250 milijuna eura za ulaganja malih i srednjih poduzeća i općina

Na panelu su predstavnici HBOR-a i EIB-a razgovarali i o novopotpisanom ugovoru između ove dvije razvojne banke. HBOR i EIB potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 250 milijuna eura čija su sredstva namijenjena poticanju ulaganja malih i srednjih poduzeća i općina. Ova sredstva su i dio EIB-ove Inicijative za zapošljavanje mladih s ciljem povećanja zaposlenosti mladih do 30 godina u Hrvatskoj.

Vazil Hudák, potpredsjednik EIB-a, izjavio je na konferenciji: „Uspješna suradnja između banke Europske unije i HBOR-a započela je 2000. godine. Do sada je EIB odobrio HBOR-u oko 2,2 milijarde eura kredita čime mu je omogućio odobravanje povoljnijih kredita prilagođenih potrebama hrvatskih poslovnih subjekata. HBOR prati ulaganja inovativnih tvrtki te kao izvozna banka pruža potporu hrvatskom izvozu u zemlje diljem svijeta i na taj način stvara pretpostavke za razvoj novih poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj.