HBOR je bio domaćin EAPB CEO konferencije i Glavne skupštine Europske udruge javnih banaka (EAPB) na kojoj je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a izabrana na mjesto članice Upravnog vijeća EAPB-a.

 

Glavna tema EAPB CEO konferencije, koju je otvorio Zdravko Marić, ministar financija, bio je Višegodišnji financijski okvir (Multiannual Financial Framework – MFF) za proračunsko razdoblje Europske unije 2021. – 2027. Ministar Marić je naglasio važnost EU fondova za hrvatsko gospodarstvo te istaknuo da će korištenje mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru financijskih instrumenata biti prioritet i u idućem razdoblju. Naglasio je važnost održavanja ove konferencije u Zagrebu uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine.

 

Značajno povećanje korištenja proračunskih sredstava za financijske instrumente u budućem razdoblju

Konferencija je okupila čelnike razvojnih banaka i institucija iz Europske unije i regije, a pored guvernera Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Rolfa Wenzela u panel raspravi sudjelovali su i predstavnici Europske komisije, EIB-a i drugih uglednih europskih financijskih institucija.

Na panelu je istaknuto kako se očekuje značajno povećanje korištenja proračunskih sredstava za financijske instrumente, odnosno kreditne i garantne fondove te fondove rizičnog kapitala. Ova sredstva, za razliku od shema dodjele bespovratnih sredstava, imaju obnavljajući učinak te omogućuju dostizanje većeg broja korisnika s istim iznosom sredstava.

 

HBOR već provodi financijske instrumente

HBOR je jedna od banaka koja je među prvima počela provoditi financijske instrumente te je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a istaknula: „Stabilizaciju gospodarstva i veću kreditnu aktivnost poslovnih banaka mi razvojne banke trebamo iskoristiti za dodatno usmjerenje prema EU fondovima. HBOR-u je povjerena uloga provedbe ESIF financijskih instrumenata te smo već aktivni u provedbi povoljnih kredita kako za privatni, tako i za javni sektor. Aktivno radimo i na razvoju novih financijskih instrumenata koji će biti predstavljeni tijekom ove godine“.

Radi se o izrazito povoljnim sredstvima s niskim kamatnim stopama, bez bankarskih naknada i s dugim rokovima otplate, a trenutno su u provedbi financijski instrumenti za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva i za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora, a vrlo brzo se očekuje početak provedbe kredita za energetsku učinkovitost javne rasvjete. U pripremi su investicijski krediti za poljoprivrednike, kao i financijski instrumenti za energetsku učinkovitost privatnog sektora.

 

HBOR dobio novu aktivnu ulogu u zastupanju interesa javnih banaka u Europi

Na Glavnoj skupštini EAPB-a, koja je održana dan nakon Konferencije, održani su izbori za čelništvo udruge. Za predsjednika udruge na drugi mandat izabran je Philippe Mills, predsjednik Uprave SFIL-a, dok je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a izabrana na mjesto članice Upravnog vijeća EAPB-a. Imenovanjem Tamare Perko u Upravno vijeće ukazano je povjerenje i priznanje HBOR-u, ali isto tako i Republici Hrvatskoj, da kao ravnopravna razvojna institucija i zemlja članica EU predstavljaju važan čimbenik u provođenju zajedničkih europskih politika. Na skupštini se raspravljalo i o radu u protekloj godini te planiranim aktivnostima i proračunu udruge za naredno razdoblje.

 

________________________________________________________________________________

 

 

O EAPB-u

  • Europska udruga javnih banaka – The European Association of Public Banks (EAPB) osnovana je 2000. godine s ciljem zastupanja interesa banaka u državnom vlasništvu te razvojnih banaka i agencija koje djeluju na prostoru Europske unije, Švicarske, zemalja Europskog gospodarskog prostora ili zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji.
  • EAPB ima 31 banku članicu.

 

Glavni ciljevi EAPB-a su:

  • biti platforma za razmjenu iskustava i poticanje suradnje među bankama javnog sektora u Europi
  • biti kontakt Europskom parlamentu te Europskoj komisiji s ciljem razmjene znanja (know-how) i informacija o svim bankarskim temama
  • redovito i pravovremeno informiranje svojih članica o svim relevantnim financijskim, političkim te pravnim promjenama i aktima u pripremi i/ili usvojenim od strane europskih institucija u domeni bankarskog prava, zakonodavstva vezanog za lokalne financijske institucije te europske ekonomske i financijske politike
  • lobiranje kod europskih institucija po pitanju zakonodavstva u bankarstvu i financijskim uslugama te predstavljanje EAPB članica profesionalnim organizacijama, medijima i široj javnosti
  • uspostavljanje kontakata s EU institucijama, kao i europskim bankarskim udrugama, kreditnim institucijama i razvojnim bankama u svim europskim zemljama
  • prikupljanje mišljenja svojih članica o pojedinim zakonima i/ili prijedlozima njihovih izmjena te izvještavanje zakonodavnih tijela Europske unije o njihovim primjedbama i stajalištima