U organizaciji HBOR-a i HGK-EEN, 8. svibnja 2018. održana je konferencija „Do boljih poslovnih rezultata uz sredstva EU fondova“ s ciljem predstavljanja trenutnih i nadolazećih mogućnosti financiranja projekata iz sredstava EU fondova. Konferencija je okupila 150 gospodarstvenika, predstavnika resornih ministarstava i agencija, konzultanata te predstavnika poslovnih banaka.

 

Uvodnim govorima sudionicima su se obratili Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK te Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a.

 

Financijski instrumenti koje provodi HBOR omogućuju povoljne izvore financiranja

Posjetitelji konferencije imali su prilike saznati više o EU financijskim instrumentima, njihovoj ulozi u aktualnoj financijskoj perspektivi, trenutnim rezultatima i mogućnostima koje pružaju, kao i budućim aktivnostima u ovom području uz predstavljanje nove kreditne linije „Investicijski krediti za ruralni razvoj“.

 

HBOR trenutno provodi dva financijska instrumenta; „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“ i „ESIF Krediti za rast i razvoj“ namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji se provodi putem poslovnih banaka. Osnovna značajka ovog financijskog instrumenta je kreditiranje malih i srednjih poduzetnika po iznimno povoljnim kamatnim stopama i bez uobičajenih bankarskih naknada.

 

HBOR ujedno razvija nove financijske instrumente „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ i „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost u privatnom sektoru“, a tijekom konferencije istaknuto je da će financijski instrument namijenjen poljoprivrednicima „Investicijski krediti za ruralni razvoj“ biti dostupan krajem ove godine.

 

Korištenjem ovih instrumenata HBOR omogućuje povoljnije izvore financiranja za poljoprivrednike i druge poduzetnike, ali i za javni sektor čime potiče njihov daljnji razvoj.

 

Kreditiranje EU projekata po kamatnim stopama od 1,7 posto

Na konferenciji se ujedno potaknula rasprava o aktualnim EU natječajima u području malog i srednjeg poduzetništva, otežanim okolnostima prijave na natječaj „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“ te o natječajima u najavi u području poljoprivrede i ruralnog razvoja, aktivnostima nadležnih institucija u budućem razdoblju, ulozi HBOR-a u sufinanciranju EU projekata, a čula su se i iskustva poduzetnika čiji projekti su sufinancirani EU sredstvima.

 

Istaknuto je da je HBOR do sada financirao više od 650 EU projekata u ukupnom iznosu većem od tri milijarde i petsto milijuna kuna. Želeći potaknuti brže korištenje dostupnih sredstava, snižene su kamatne stope i tijekom ove godine gospodarstvenici svoje EU projekte mogu su/financirati HBOR-ovim sredstvima uz kamatnu stopu već od 1,7%.

 

 

možda će vas zanimati

Kreditiranje EU projekata privatnog sektora

Kreditiraju se projekti privatnog sektora koji se sufinanciraju sredstvima ESI fondova. Krediti su namijenjeni za financiranje troškova prihvatljivih i neprihvatljivih izdataka.

Saznajte više

Kreditiranje EU projekata javnog sektora

Kreditiraju se projekti javnog sektora koji se sufinanciraju sredstvima ESI fondova. Krediti su namijenjeni za financiranje troškova prihvatljivih i neprihvatljivih izdataka.

Saznajte više

Kreditiranje EU projekata ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice

Kreditiraju se ulaganja sukladno investiciji koja se prijavljuje temeljem natječaja iz izvora nekog od EU poljoprivrednih i ribarstvenih fondova. Krediti su namijenjeni za financiranje troškova prihvatljivih i neprihvatljivih izdataka.

Saznajte više