HP, HPB i HBOR zaključili su ugovor o kreditu u iznosu 155 milijuna kuna za financiranje izgradnje Novog sortirnog centra u Velikoj Gorici

 

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Hrvatska poštanska banka zaključile su s Hrvatskom poštom ugovor o kreditu za financiranje izgradnje prve faze Novog sortirnog centra HP-a u Velikoj Gorici.

Ukupni iznos kredita je 155 milijuna kuna u kojem HBOR i HPB u skladu s Programom kreditiranja po modelu podjele rizika sudjeluju s jednakim iznosima, po 77,5 milijuna kuna.

Unapređenje poštanskih usluga na cijelom području Hrvatske

Predsjednici uprava triju institucija Tamara Perko (HBOR), Tomislav Vuić (HPB) i Ivan Čulo (HP) potpisali su ugovor o kreditu u ponedjeljak, 27. studenoga u Hrvatskoj poštanskoj banci.

 

Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP-a naglasio je da je izgradnja Novog sortirnog centra strateškim planom razvoja Hrvatske pošte određena kao jedna od najznačajnijih aktivnosti. Prateći razvoj internetske trgovine, novih tehnoloških rješenja te izuzetno važnog logističkog razvoja, ovakav projekt ne može čekati ako želimo da Hrvatska pošta ostane ono što joj je misija – tvrtka na usluzi građanima. Vrijednost cijelog projekta je 345 milijuna kuna, dok je u ovoj fazi riječ o 188 mil. kuna. Vlastitim smo sredstvima gradnju započeli prije pola godine i ponosan sam što radovi teku po planu. Ovakva podrška HPB-a i HBOR-a je jako važna za razvoj poštanskog poslovanja u Hrvatskoj.

 

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a istaknula je: Iznimno mi je drago što nas je Hrvatska pošta, zajedno s Hrvatskom poštanskom bankom, prepoznala kao pouzdanog partnera u provedbi ove investicije. Hrvatska pošta svakoga dana uručuje stotine tisuća pošiljaka te izgradnja Novog sortirnog centra znači unapređenje ove usluge na cijelom području Hrvatske. Istovremeno, realizacijom ove investicije ostvarit će se značajne uštede uz visoku razinu efikasnosti nužnu u suvremenom poslovanju.

 

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a: Raduje nas da je Hrvatska poštanska banka financirala ovu vrijednu investiciju važnu za sve nas koji sudjelujemo, posebno za Hrvatsku poštu s kojom dugo surađujemo i s kojom smo postali najveća mreža za ponudu osnovnih bankarskih usluga. Ugovor Hrvatske poštanske banke s HBOR-om i Poštom veseli nas i zbog značaja koji ovako veliki projekti imaju za naše gospodarstvo jer i drugima omogućavaju posao i, nadamo se, povećanje zaposlenosti.

 

Izgradnja kompleksa u dvije faze

Kompleks se gradi na strateški važnom mjestu za razvoj i poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka, blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman i nedaleko od prilaza autocesti Zagreb-Sisak i brze gradske prometnice Zagreb-Velika Gorica. Gradnja centra planirana je u dvije faze, sam sortni centar u prvoj, a upravna zgrada u drugoj fazi. Površina na kojoj će se u idućih 18 mjeseci izgraditi prvi dio sortirnog centra veća je od 70 tisuća m2. Ukupna površina kompleksa nakon završetka svih faza gradnje iznosit će oko 38 tisuća m2.
U prvoj fazi gradnje dovršit će se 32 tisuće m2 sortirnog centra što podrazumijeva gradnju sortirnice s podrškom, visokog regalnog skladišta, trafostanica i kotlovnica, podatkovnog centra, ukupne komunalne infrastrukture, 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila, dijela upravne zgrade te uređenje 16 tisuća m2 zelenih površina.

možda će vas zanimati

Infrastruktura

Sredstvima se kreditiraju investicijski projekti razvitka i obnove komunalne infrastrukture, javnih površina i socijalne infrastrukture.

Saznajte više

Kreditiranje EU projekata javnog sektora

Kreditiraju se projekti javnog sektora koji se sufinanciraju sredstvima ESI fondova. Krediti su namijenjeni za financiranje troškova prihvatljivih i neprihvatljivih izdataka.

Saznajte više

Započinje provedba financijskog instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“

Investicijski krediti s niskim kamatnim stopama i bez naknada odobravaju se putem Erste & Steiermärkische Bank d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Zagrebačke banke d.d....

Saznajte više