Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) danas su potpisali Ugovor o financiranju NCFF projekata MSP, Mid-Cap društava i ostalih prioriteta. Ugovor su u ime HBOR-a potpisali predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo, a potpredsjednik Dario Scannapieco u ime EIB-a.

 

Krajem prošle godine HBOR je s EIB-om potpisao ugovore o kreditu u iznosu od 350 milijuna eura, a danas potpisanim ugovorom omogućeno je da se od tog iznosa koristi do 15 milijuna eura za kreditiranje projekata koji se uklapaju u NCFF (Natural Capital Financing Facility).

 

NCFF je financijski instrument koji kombinira sredstva EIB-a i Europske komisije iz LIFE programa (Programme for the Environment and Climate Action), a namijenjen je projektima zelene infrastrukture, održavanja ekosustava, kompenziranja negativnih učinaka na bioraznolikost te promicanje bioraznolikosti i zaštite okoliša.

 

Besplatna tehnička pomoć za savjetodavne usluge

Glavna prednost korištenja ovih sredstava je mogućnost bolje pripreme projekata. Naime, ugovorom je predviđena besplatna tehnička pomoć za savjetodavne usluge kako bi priprema projekata korisnika bila u skladu s kriterijima programa.

 

Sredstva će se moći koristiti i za projekte javnog i privatnog sektora putem HBOR-ovih postojećih programa kreditiranja.

 

Prilikom potpisivanja ovog Ugovora Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a je izjavila: „Krediti će se odobravati putem naših postojećih programa kreditiranja čije se kamatne stope kreću već od 1,7 posto, a rokovi otplate čak do 17 godina. Poduzetnike koji namjeravaju ulagati u „zelene“ projekte pozivamo da nam se čim prije jave kako bismo ih uključili u provedbu ovog programa i osigurali im besplatnu pomoć u pripremi projekata. Naime, očekujemo da će EIB odabrati konzultante koji će našim poduzetnicima pomagati u pripremi, provedbi, nadzoru i procjeni pojedinog projekta već tijekom svibnja ili lipnja.“

 

 

 

možda će vas zanimati

Zaštita okoliša

Sredstvima se kreditiraju investicijski projekti kojima je svrha unapređenje zaštite okoliša, odnosno smanjivanje njegovog onečišćenja, ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije kao primjerice ulaganja u gospodarenje otpadom, poticanje čistije proizvodnje, korištenja obnovljivih izvora energije (sunce, biomasa i dr.), održive gradnje, čistijeg transporta i slično.

Saznajte više

Infrastruktura

Sredstvima se kreditiraju investicijski projekti razvitka i obnove komunalne infrastrukture, javnih površina i socijalne infrastrukture.

Saznajte više

Malo i srednje poduzetništvo

Cilj Programa je kreditiranje razvitka malog i srednjeg poduzetništva u svrhu modernizacije i proširenja poslovanja te povećanja broja radnih mjesta. Krediti se odobravaju na rok do 12 godina uključujući poček. U opravdanim slučajevima, kada investicijska studija ukazuje na potrebu za duljom ročnosti i počekom, rok otplate može biti do 17 godina uključujući do 4 godine počeka.

Saznajte više