HBOR SREDSTVA ZA PRIPREMU I NAPLATU IZVOZNIH POSLOVA OD SAD VEĆ PO KAMATI OD 3 POSTO
HBOR je snizio osnovnu kamatnu stopu po programu Priprema izvoza koja sada iznosi 3 posto umjesto dosadašnjih 4. Za izvoznike početnike, odnosno ona društva koja prvi put izvoze ili izvoze prvi put novi proizvod ili na novo tržište osnovna kamatna stopa iznosi 2 posto. Program je namijenjen svim izvoznicima koji se susreću s nedostatkom obrtnih sredstava potrebnih za cjelokupni ciklus od pripreme izvoza do naplate izvoznih poslova. Krediti se odobravaju putem 23 poslovne banke s kojima je sklopljen ugovor o suradnji.

Izravno kreditiranje za male i srednje poduzetnike s aktivom većom od 50 milijuna kuna

Od sada je moguće i izravno kreditiranje od strane HBOR-a za male i srednje poduzetnike čija aktiva iznosi preko 50 milijuna kuna i kojima su potrebna sredstva veća od 10 milijuna kuna za pripremu roba za izvoz. Sredstva se odobravaju u obliku revolving kredita u kunama uz valutnu klauzulu. Radi se o jednom od najčešće korištenih kreditnih programa HBOR-a putem kojeg je do sada odobreno više od 3,2 tisuće kredita u vrijednosti većoj od 23,2 milijarde kuna.

Osiguranje izvoznih potraživanja

Pored kreditiranja obrtnih sredstava potrebnih za pripremu roba za izvoz i izvoz roba, HBOR kao izvozna banka i izvozno-kreditna agencija nudi i mogućnost kreditiranja kupaca u inozemstvu te osiguranje izvoznih potraživanja od političkih i komercijalnih rizika. Također, po drugim programima kreditiranja, za primjerice investicije u modernizaciju i povećanje konkurentnosti, HBOR izvoznicima nudi povoljnije uvjete financiranja, odnosno kamatne stope od 2,3 ili 4 posto.