Prepoznali su prilike na tržištu

Sredstva HBOR-a omogućila su nam proširenje kapaciteta i rast poslovnih rezultata
Nikola Velicki
RABO d.o.o.

Poljoprivredna proizvodnja jedan je od temelja gospodarskog razvitka Republike Hrvatske. Međutim, veliki dio bogatih poljoprivrednih površina još uvijek je neiskorišten.

 

Stoga je HBOR usmjerio dio aktivnosti u kreditne programe za poticanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje.

 

Moguće je kreditirati pripremu poljoprivredne proizvodnje,  ali i ulaganje u osnovna sredstva: opremu, stado, zemljište i građevinske objekte ili u trajne nasade. Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju je također i kreditni program za zatvaranje financijske konstrukcije za projekte koji se financiraju iz sredstava EU fondova.

 

Kontinuiran razvoj uz HBOR-ova sredstava

Uspješan primjer razvoja poljoprivredne proizvodnje i korištenja prilika na tržištu je i društvo Rabo d.o.o.

 

Društvo RABO d.o.o. iz Kneževih Vinograda sa stotinjak zaposlenih jedna je od uspješnijih u proizvodnji voća. Premda svi nasadi još nisu u punom rodu, tvrtka na oko 115 ha voćnjaka u Baranji godišnje proizvede preko 7.000 tona jabuka i nektarina. Uz to proizvode i oko pola milijuna voćnih sadnica gotovo u cijelosti namijenjene izvozu. Dobar dio zasluga za uspješno poslovanje imaju i investicije koje je tvrtka realizirala posljednjih nekoliko godina.

 

izvor: Nova Studio za DNEVNIK.hr

 

Sredstvima HBOR-a financirana je gradnja objekta za skladištenje, pakiranje i preradu voća, što je omogućilo potrebno zatvaranje ciklusa od proizvodnje do krajnjeg kupca. Uz značajna ulaganja u tehnologiju same proizvodnje voća, upravo su investicije u skladišne te kapacitete sortiranja i pakiranja ono što je tvrtki omogućilo stvaranje dodane vrijednosti, osiguralo dugoročno održivu tržišnu poziciju ali i pretpostavke za osvajanje inozemnih tržišta.

 

Uspješnom poslovanju društva doprinosi i izvozna orijentacija – proizvodi tvrtke tako se uz zemlje regije prodaju i u zemljama Bliskog istoka, Afrike, Skandinavije, zatim u Egiptu, Italiji, Njemačkoj, Litvi i dr.

„Hoćemo li se dalje širiti, to ne ovisi isključivo o našim ambicijama i željama. Prije svega ovisit će o tome koliko ćemo svojim proizvodnim kontinuitetom, visokom kvalitetom proizvoda te prepoznatljivošću ali i daljnjim ulaganjem uspjeti stvarati preduvjete za prepoznavanje i realizaciju brojnih tržišnih prilika u budućnosti, a koje će onda neminovno rezultirati i željenim organskim rastom tvrtke i njenog poslovanja.“ – poručuje vlasnik i direktor Nikola Velicki.