HBOR
Tražilica


 
Hrvatska banka za obnovu i razvitak je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.
Kreditiranjem, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanjem garancija te poslovnim savjetovanjem, HBOR gradi mostove između poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

 


Vijesti i najave

Info dani HBOR-a u Slavonskom Brodu, 3. 4.2014.

HBOR će u četvrtak 3. travnja 2014. u vremenu od 9 do 15 sati održati 14. Info dan u prostorima ŽK Slavonski Brod, Matije Mesića 9. Info dani organiziraju se s ciljem bolje informiranosti poduzetnika o kreditnim programima koje provodi HBOR, a ovom prigodom održat će se individualni razgovori poduzetnika zainteresiranih za korištenje programa HBOR-a s voditeljem Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju, Borisom Čagljem. Prijave za termin za individualni razgovor primaju se na e-mail hgksb@hgk.hr ili hbor-osijek@hbor.hr .

 

EIB je odobrio HBOR-u zajam u iznosu od 800 milijuna eura za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i inovativnih projekata

Zagreb, 24. ožujka 2014. – Ugovor o prvoj tranši zajma u iznosu od 400 milijuna eura danas su potpisali potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev,  a potpisivanju je nazočio i Slavko Linić, ministar financija.
 

III. faza kreditne linije za financiranje projekata vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj

HBOR je započeo s aktivnostima na alokaciji kreditnih sredstava treće faze Kreditne linije ugovorene s njemačkom razvojnom bankom KfW. Ukupan iznos raspoloživih kreditnih sredstava iznosi 18 mln. EUR, a krediti se odobravaju uz subvencioniranu kamatnu stopu od 3% godišnje.

Više pojedinosti o uvjetima Kreditne linije možete pronaći ovdje.

 

Radionica "7 koraka do kredita", Požega, 26. ožujka 2014.

HBOR će u srijedu, 26. ožujka 2014.godine u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područna služba Požega i HGK ŽK Požega održati radionicu "7 koraka do kredita". Radionica će se održati u prostorijama HGK ŽK Požega, Vukovarska 6 s početkom u 9 sati. Predviđeno trajanje radionice je do 14 sati, a predavač je gospodin Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju.
 

Radionica "7 koraka do kredita", Split, 24. ožujka 2014.

HBOR će u ponedjeljak, 24. ožujka 2014. godine u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Split održati radionicu "7 koraka do kredita". Radionica će se održati u prostorijama HZZ , Bihaćka 2C, dvorana A, 3. kat s početkom u 11 sati. Predviđeno trajanje radionice je do 13:30 sati, a predavač je gospođa Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju.
 

HBOR i u 2013. godini poslovao stabilno i očuvao kvalitetu portfelja

Zagreb, 12. ožujka 2014. godine – Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak predstavio je danas ostvarenja HBOR-a tijekom 2013. godine te najavio nastavak dobre suradnje s posebnim financijskim institucijama i u 2014. godini
 

Priopćenje povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Slijedom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, HBOR se opetovano očituje kako je kredit društvu Facta Vera odobren sukladno Odluci o općim uvjetima kreditnog poslovanja HBOR-a i drugim aktima koji uređuju poslovanje Banke. Kredit društvu Facta Vera najskuplji je od 77 kredita odobrenih po programu Turizam u 2012. godini: prosječna kamatna stopa odobrenih kredita po programu Turizam iznosila je 2,7 posto, dok je kredit društvu Facta Vera odobren uz prosječnu kamatnu stopu od 5,31 posto. Ostali uvjeti odobrenog kredita u skladu su s Općim uvjetima kreditnog poslovanja HBOR-a i uvjetima kreditnog programa Turizam.

HBOR je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i ostalim nadležnim tijelima dostavio svu traženu dokumentaciju, uključujući i onu koja se odnosi na druge pravne osobe kojima je u istom razdoblju odobren kredit za istu namjenu kao i društvu Facta Vera.

HBOR svoju djelatnost obavlja sukladno Zakonu o HBOR-u.

 

Okrugli stol „Aktualno stanje obiteljskog i malog hotelijerstva“, Opatija, 3. ožujka 2014. godine

U ponedjeljak, 3.ožujka 2014.godine, u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela održat će se okrugli stol na temu - Aktualno stanje obiteljskog i malog hotelijerstva. Okrugli stol će se održati u Opatiji, u hotelu Villa Kapetanović s početkom u 16,00 sati.
 

Objava u svezi ispravka članka pod naslovom „Čudo: Za kredit od 17 milijuna kuna jamčili - vješalicom“ objavljenog 27. veljače 2014. u Slobodnoj Dalmaciji

Kao što smo i prošli tjedan demantirajući jedan od objavljenih članaka u Slobodnoj Dalmaciji istaknuli, HBOR je uvijek do sada bio otvoren za suradnju s novinarima ovog lista, redovito smo odgovarali na upite i ne vidimo razlog zašto se i u ovom slučaju novinar Slobodne Dalmacije nije obratio HBOR-u. U navedenom članku su na vrlo neprofesionalan i nekorektan način iznesene činjenice o radu HBOR-a što upućuje na površnost ili možda zlurade namjere novinara.

 

Info dan HBOR-a u Požegi, utorak 4.3.2014.

Individualni razgovori poduzetnika s voditeljem Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju održat će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Požega, Vukovarska 6, u utorak 4. ožujka 2014. godine.
 

HBOR potpisao Sporazum o suradnji s Banca UBAE S.p.A.

Sporazum uspostavlja okvir za buduću suradnju u cilju poticanja razvoja trgovinskih, industrijskih i gospodarskih odnosa Republike Hrvatske sa zemljama sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i indijskog potkontinenta
 

Radionica "7 koraka do kredita", Rijeka, 27. veljače 2014.

HBOR će u četvrtak, 27.veljače 2014.godine u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područna služba Rijeka održati radionicu "7 koraka do kredita". Radionica će se održati na Ekonomskom fakultetu u Rijeci (ul. Ivana Filipovića 2, dvorana br. 2/II kat) s početkom u 10,00 sati. Predavač je gđa. Vesna Bartolović, voditelj Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar.

 

EIB - HBOR će i nadalje biti naša ključna ustanova za suradnju u Republici Hrvatskoj

HBOR i EIB potpisali novi ugovor o kreditu

Zagreb, 20. siječnja 2014. - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sklopili su ugovor o kreditu u iznosu od 25 milijuna eura. Ugovor su potpisali Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, a potpisivanju je prisustvovao i Slavko Linić, ministar financija.

 

Priopćenje za javnost – Odobrenje kredita društvu Facta Vera d.o.o.

Zagreb, 16. siječnja 2014. - Društvo Facta Vera d.o.o. u pisanom je obliku dalo suglasnost HBOR-u za javnu objavu podataka te nas je slijedom toga oslobodilo čuvanja bankarske tajne. Više pojedinosti možete naći ovdje.

 

Priopćenje za javnost - revizija poslovanja HBOR-a

Zagreb, 9. siječnja 2014. - Hrvatska banka za obnovu i razvitak posluje transparentno i sukladno zakonskim propisima i dobrim bankarskim praksama. Od samog osnutka HBOR-a redovito se obavljaju revizije poslovanja.
 

Prezentacija Jamstvenog programa IDA-e i HBOR-ovih kreditnih programa, 11.12.2013. u Buzetu

HBOR i IDA organiziraju prezentaciju jamstvenog programa Istarske razvojne agencije i HBOR-ovih kreditnih programa koja će se održati 11. prosinca 2013. (srijeda) s početkom u 11,00 sati u prostorijama Gradske vijećnice (Narodni dom), II. istarske brigade 2, Buzet. Prezentaciju će održati gospodin Boris Sabatti iz Istarske razvojne agencije i Cinzia Zubin iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

 

Potpisan sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i GARA-e

Garancijska agencija Varaždinske županije davat će jamstva malim i srednjim poduzetnicima za kredite poslovnih banaka po programima HBOR-a

Varaždin, 4. prosinca 2013. – Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a i Tomislav Šipek, direktor GARA-e potpisali su Sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i Garancijska agencija Varaždinske županije. Sporazumom je poduzetnicima početnicima te poduzetnicima koji se bave proizvodnjom i ulažu na području Varaždinske županije omogućeno korištenje jamstva GARA-e za kredite poslovnih banaka po programima HBOR-a.

 

Drugu godinu zaredom, članice IDFC-a potvrđuju svoj velik udio u globalnom financiranju zaštite okoliša

Novim odobrenjima za zaštitu okoliša u ukupnom iznosu od 95 milijardi USD u 2012. godini, članice IDFC-a povećale su svoj značajan doprinos programima za zaštitu okoliša i klimatske promjene. Frankfurt, 20. studenog 2013. - IDFC, Svjetski klub razvojnih banaka, koji u jedinstveni okvir za suradnju okuplja 20-tak vodećih međunarodnih, nacionalnih i podregionalnih razvojnih banaka iz čitavog svijeta, među kojima i HBOR, objavio je danas drugu godinu zaredom svoj godišnji pregled financiranja zaštite okoliša.
 

Anton Kovačev izabran za potpredsjednika ELTI-a

Izborom predsjednika Uprave HBOR-a dodatno potvrđen međunarodni ugled HBOR-a

Zagreb, 15. studenog 2013. - Na jučer održanoj prvoj Generalnoj skupštini Europske udruge dugoročnih investitora (European Association of Long-Term Investors – ELTI) u Bruxellesu predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev izabran je za potpredsjednika ELTI-a na razdoblje od 3 godine.

 

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Sberbank Rusija potpisali Sporazum o suradnji

Sporazum uspostavlja okvir za suradnju na financiranju izvoza

Zagreb, 13. studenoga 2013 – Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev i zamjenik predsjednika Uprave Sberbank Rusija Sergej Gorkov potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji u nazočnosti predsjednice Uprave Sberbank d.d. Andree Kovacs-Wöhry te izvršne direktorice HBOR-a Ivanke Maričković Putrić.

 

Potpisan sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i IDA-e

Istarska razvojna agencija davat će jamstva poduzetnicima za kredite poslovnih banaka po programima HBOR-a.

Pula, 6. studenog 2013. – Emilija Nagj, izvršna direktorica HBOR-a i Boris Sabatti, direktor IDA-e potpisali su Sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i Istarske razvojne agencije (IDA). Sporazumom je poduzetnicima početnicima te poduzetnicima koji se bave proizvodnjom i ulažu na području Istarske županije omogućeno korištenje jamstva IDA-e za kredite poslovnih banaka OTP bank d.d. i IKB Umag d.d. po programima HBOR-a.

 

HBOR potpisao Sporazum o suradnji s Export Credit Insurance Organization grčkom izvozno-kreditnom agencijom

ZAGREB, 30. listopad 2013. – danas su predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev i predsjednik Uprave ECIO-a Themistoklis Kalpaktsoglou, potpisali Sporazum o suradnji između tih dviju institucija.
 

HBOR organizirao okrugli stol „Mogućnosti financiranja komercijalizacije pronalazaka“

HBOR je organizirao ovaj okrugli stol s ciljem da na jednom mjestu okupi predstavnike nagrađivanih hrvatskih pronalazača i predstavnike potpornih institucija u Hrvatskoj koje mogu pružiti podršku u komercijalizaciji pronalazaka
 

HBOR na drugom godišnjem sastanku IDFC-a - Na sastanku sudjelovao i Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon

15. listopada 2013. – U sklopu održavanja redovitog godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održan je i drugi godišnji sastanak Međunarodnog razvojnog financijskog kluba (IDFC)-a na kojemu je sudjelovao predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.