HBOR Potpisan zajam s EIB-om za povoljno kreditiranje bržeg oporavka hrvatskih poduzeća
  • EIB je HBOR-u odobrio zajam u iznosu od 100 milijuna eura za povoljno kreditiranje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća pogođenih epidemijom COVID-19
  • Zajam je dio ekonomske pomoći Europske unije za europska mala i srednja poduzeća uslijed krize COVID-19, a koju je EIB usvojio u travnju 2020.
  Europska investicijska banka (EIB) odobrila je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) zajam u iznosu od 100 milijuna eura za povoljno kreditiranje bržeg oporavka hrvatskih malih i srednjih poduzeća te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica epidemije COVID-19.

Ovaj zajam EIB-a, uvećan za dodatna sredstva HBOR-a, činit će novi izvor u ukupnom iznosu do 200 milijuna eura koji će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima.

Odobrena sredstva dio su ekonomske pomoći Europske unije za europska mala i srednja poduzeća uslijed krize COVID-19, a koju je EIB odobrio u travnju 2020., nedugo nakon izbijanja pandemije.

HBOR odobrio više od 1 milijarde kuna kredita u okviru mjera COVID-19

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a, izjavio je: „Uspješna i rastuća mala i srednja poduzeća od ključnog su značaja za brži i održivi oporavak hrvatskog gospodarstva od krize COVID-19, zbog čega s ponosom podržavamo njihove poslovne planove novim izvorom financijskih sredstava. Ovaj zajam dio je sveobuhvatnog gospodarskog odgovora na pandemiju na razini cijelog EU-a čime EIB nastavlja pružati opipljivu, stvarnu potporu Hrvatskoj i njezinom gospodarstvu u vrijeme kada je to potrebno.“

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izjavila je: „HBOR je od kraja ožujka u okviru mjera COVID-19 odobrio više od 1 milijarde kuna kredita poduzećima pogođenim posljedicama epidemije. Sredstva za kreditiranje obrtnog kapitala iz izvora HBOR-a odobravaju se po kamatnoj stopi već od 0% godišnje, a danas potpisani zajam omogućit će nam dodatan izvor financiranja za nastavak provedbe ovako povoljnih uvjeta kreditiranja.“

Od 2001. godine EIB i HBOR potpisali su 23 ugovora o financiranju u vrijednosti većoj od 3 milijarde eura, od kojih 17 u iznosu 2,8 milijardi eura za kreditiranje hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća u svim ključnim gospodarskim granama u Hrvatskoj te kreditiranje na području infrastrukture i zaštite okoliša.