HBOR Novi financijski instrument - 220 milijuna eura povoljnih kredita za poduzetnike
Povodom pokretanja novog financijskog instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“, održano je svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

220 milijuna eura kredita uz znatno povoljnije uvjete od tržišnih

Ukupna vrijednost ovog financijskog instrumenta iznosi 110 milijuna eura iz fondova EU, a namijenjen je malim i srednje velikim poduzetnicima u fazi rasta i razvoja.  Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) i dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala.

U okviru instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“ poduzetnicima će se dodjeljivati dugoročni investicijski krediti s rokom otplate do 12 godina, koji će se nuditi po povoljnoj kamatnoj stopi. Kada se iznosu od 110 milijuna eura pribroje sredstva poslovnih banaka, koje će sudjelovati s minimalno 50 posto vlastitih sredstava, hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti 220 milijuna eura po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. Svečanom događaju prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, pomoćnik ministrice Dragan Jelić, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Dušan Tomašević i članovi Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Martina Jus i Goran Filipić.

Instrument omogućava otvaranje gotovo 800 novih radnih mjesta

„Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup EU sredstvima zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva. Poduzetnici brže mogu doći do kredita po kamatama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka te ih u ovom slučaju mogu koristiti za osnivačka ulaganja, investicije u zemljišta i građevinske objekte, opremu i uređaje, ali i druge aktivnosti“, izjavila je ministrica Žalac.

„Izuzetno mi je drago što je HBOR prepoznat kao ključni partner u provedbi ovog novog financijskog instrumenta kojeg ćemo provoditi u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika. Očekujemo veliki interes poduzetnika, a procjene pokazuju da će ova sredstva omogućit otvaranje gotovo 800 novih radnih mjesta“, izjavio je Tomašević.

Potpisivanjem ovog Sporazuma o financiranju, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, pokrenulo je provedbu šestog financijskog instrumenta. Prethodnim Sporazumom o financiranju ukupne vrijednosti 150 milijuna eura, potpisanim u lipnju 2016. između Ministarstva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), već se provodi pet financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.