HBOR Nastavlja se beskamatno kreditiranje u Osječko-baranjskoj županiji
S Osječko-baranjskom županijom potpisan je Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" i Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja "Investicije privatnog sektora".

Povećan iznos kredita i pomaknuta dobna granica

- Podigli smo kreditni potencijal sa 64 na 90 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni poduzetnicima početnicima, onima koji posluju na tržištu, mladim i ženama. "Smekšali smo" kriterije u skladu s potražnjom na tržištu pa je tako pojedinačni iznos kredita povećan sa 700 tisuća kuna na 2 milijuna kuna, dobna granica je s 30 pomaknula na dob od 40 godina, a žene poduzetnice u srednjim i velikim poduzećima ne moraju više biti većinski vlasnici nego je dovoljno da obnašati bitnu upravljačku funkciju u tvrtki – rekao je Hrvoje Čuvalo, član uprave HBOR-a.

- Za poduzetništvo mladih, žena i početnika uz našu subvenciju kamata na kredite HBOR-a će biti i dalje nula posto, dok će za investicije privatnog sektora subvencija Županije iznositi 2% što znači da će kamatna stopa na kredite biti između nula i 0,8 posto. Nakon današnjeg potpisivanja kreditne su linije otvorene i svi se zainteresirani mogu javiti nama u Upravni odjel za gospodarstvo ili u HBOR. Planiramo uskoro i potpisivanje ugovora sa poslovnim bankama tako da će poduzetnici moći kredite realizirati u samim bankama – rekla je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna sredstva te za obrtna sredstva najviše do 30 posto ugovorenog iznosa kredita.

Subvencioniranje kamatne stope s do dva postotna boda

Program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" namijenjen je poslovnim subjektima privatnog sektora – trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove, koji su mladi poduzetnici, poduzetnici početnici i žene poduzetnice.

Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši iznos kredita iznosi 2.000.000,00 kuna. Kamatna stopa iznosi do 2 posto godišnje, fiksna, uz mogućnost sniženja.

Program "Investicije privatnog sektora" namijenjen je poslovnim subjektima privatnog sektora – trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove.

Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši iznos nije ograničen. Kamatna stopa iznosi 1,5  - 3 posto godišnje fiksana, uz mogućnost sniženja za zapošljavanje mladih i inovativne poduzetnike.

- Zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom s HBOR-om i drago nam je da je za ove dvije kreditne linije povećan kreditni potencijal. Vjerujem kako ćemo i ovom aktivnošću i zajedničkim naporom sačuvati postojeća radna mjesta i omogućiti poduzetnicima širom naše županije da otvaraju nova. HBOR ulaže kontinuirano na području naše županije i vjerujem da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti – rekao je Petar Lagator, zamjenik župana Osječko-baranjske županija.

Subvencija kamate iz Proračuna Županije iznosi do dva postotna boda. Kreditni potencijal za program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" iznosi 40 milijuna kuna, a za program "Investicije privatnog sektora" iznosi 50 milijuna kuna.