HBOR EIF i HBOR potiču razvoj ulaganja u vlasnički kapital
Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) danas su potpisali ugovor kojim je pokrenut CROGIP (Croatian Growth Investment Programme) - inicijativa koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća u vrijednosti od najmanje 70 milijuna eura. Ugovor je u ime Europskog investicijskog fonda potpisao Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, a u ime HBOR-a Tamara Perko, predsjednica Uprave i Hrvoje Čuvalo, član Uprave.

Prihvatljivi fondovi koji u strategiji imaju da će najmanje 70% ulagati u društva osnovana u Hrvatskoj

Potpisani ugovor preduvjet je za zajedničko ulaganje sredstava EIF-a i HBOR-a, od kojih će svaki uložiti po 35 milijuna eura, u fondove rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koja odabere EIF sukladno svojim metodologijama. Premda HBOR ne sudjeluje u odabiru društava, EIF će uvažiti postavljene investicijske parametre od strane HBOR-a - HBOR-u su prihvatljivi svi fondovi koje EIF ocijeni prihvatljivim, a koji u svojoj investicijskoj strategiji imaju utvrđeno da će najmanje 70% ukupne veličine fonda ulagati u društva koja su osnovana u Hrvatskoj i koja najveći dio poslovanja obavljaju u Hrvatskoj i/ili koja će planiranim ulaganjima započeti dugoročno poslovanje u Hrvatskoj pri tome zapošljavajući značajan broj radnika iz Hrvatske.

Sredstva za ova ulaganja namijenjena su malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima (do 3000 zaposlenih) koja nisu start-upovi, a očekuje se da će ulaganja od ukupno 70 milijuna eura potaknuti dodatne investicije privatnog sektora i potaknuti da industrija rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu zaživi u potrebnoj mjeri.

HBOR potiče nastavak razvoja industrije rizičnog kapitala

Prigodom potpisivanja ovog ugovora, Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a je izjavila: “Danas potpisani ugovor predstavlja svojevrsni nastavak poticanja razvoja industrije rizičnog kapitala u Republici Hrvatskoj koju HBOR kao razvojna banka podupire, ali isto tako inicira uspostavljanje samostalnog funkcioniranja financijskog tržišta ove vrste. FGS-ovima su pokrenuta prva značajnija ulaganja u vlasnički kapital hrvatskih poduzetnika, ali industrija rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu još uvijek nije zaživjela u potrebnoj mjeri. Stoga je i nadalje bitna uloga HBOR-a kao promotora i aktivnog sudionika koji svojim inicijativama potiče aktivnosti na području razvoja fondova rizičnog kapitala budući da se industrija rizičnog kapitala smatra jednim od najznačajnijih pokretača rasta svakog gospodarstva."

Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, izjavio je na potpisivanju: „Sa zadovoljstvom potpisujem novi program vlasničkog kapitala vrijedan 70 milijuna eura namijenjen potpori hrvatskim poduzetnicima. Ovaj novi sporazum pružit će potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj te privlačenju privatnih ulagača na hrvatsko tržište na način da i se nacionalnim kao i međunarodnim upraviteljima fondova olakša pronalaženje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća.“

Investicijski program razvijen je uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) koji predstavlja srž Plana ulaganja za Europu.