HBOR HBOR i Ličko-senjska županija nastavljaju suradnju na subvenciji poduzetničkih kredita
U duhu dugogodišnje suradnje i zajedničkog ulaganja u razvoj lokalnog gospodarstva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ličko-senjska županija potpisali su dodatak postojećem Ugovoru o poslovnoj suradnji.
Ovom prigodom, Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a i Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, zajednički su najavili proširenje programa subvencioniranja kamatnih stopa za poduzetnike.

Predmetnim dogovorom, maksimalni iznos kredita u okviru programa “Obrtna sredstva”, koji podliježe sufinanciranju od strane Županije, povećan je sa 140.000 na 200.000 eura. HBOR će kao i do sada kredite odobravati izravno ili posredstvom partnera, među kojima su Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb i Erste&Steiermarkische bank.

„HBOR kontinuirano ulaže u Ličko-senjsku županiju i u posljednjih deset godina podržao je više od 200 projekata s iznosom od 62 milijuna eura. Danas je potpisan dodatak ugovora, što je nastavak dosadašnje dobre i uspješne suradnje HBOR-a i poduzetnika s područja Ličko-senjske županije. Vjerujem da će povećanje maksimalnog iznosa kredita za koje Ličko-senjska županija subvencionira kamatnu stopu po programu “Obrtna sredstva”, pridonijeti atraktivnosti ove mjere jer smo svjesni činjenice koliko je povoljno financiranje obrtnih sredstava ključno za uspjeh mikro i malih poduzeća“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Župan Petry izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje s HBOR-om, naglasivši kako je cilj ovakvih inicijativa stvoriti povoljnije financijske uvjete za poduzetnike, te potaknuti razvoj poduzetništva među mladima, ženama i početnicima.
„Zahvaljujemo HBOR-u na dosadašnjoj i budućoj uspješnoj suradnji na provedbi programa kreditiranja kojima se potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika na području Ličko-senjske županije te korištenje kredita za obrtna sredstva u svim djelatnostima. Kroz ovu suradnju nastojimo stvoriti uvjete za poboljšanje dostupnosti kredita za razvoj poduzetništva našim poduzetnicima, a time i za razvoj poduzetništva općenito. U ovom trenutku kroz navedene programe imamo ugovorenu subvenciju kamatne stope za ukupno 10 poduzetnika za koje je Ličko-senjska županija preuzela obvezu sufinanciranja kamatne stope u iznosu od preko 30.000 EUR. Stoga pozivamo i ostale poduzetnike s područja Ličko-senjske županije koji imaju potrebu za korištenjem kredita za obrtna sredstva iz programa HBOR-a da se jave u poslovnicu HBOR-a u Gospiću ili poslovne banke uključene u provedbu ovog kreditnog programa kako bi iskoristili mogućnost realizacije kredita za obrtna sredstva uz potporu Ličko-senjske županije. Posebno naglašavam da svi poduzetnici koji udovoljavaju uvjetima za korištenje kredita iz Programa „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ mogu koristiti potporu Ličko-senjske županije za sufinanciranje kamatne stope u 50 % iznosu u svim godinama otplate kredita“, kazao je župan Petry.

Ličko-senjska županija subvencionirat će kamatne stope po dva programa HBOR-a: za „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ s 2 postotna poena i za program „Obrtna sredstva“ s 1 postotnim poenom. Ovakvi uvjeti predstavljaju značajnu podršku mikro, malim i srednjim poduzećima s područja županije.

Prihvatljivi korisnici kredita su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na području Ličko-senjske županije i imaju sjedište odnosno prebivalište na području Ličko-senjske županije.
Najviši i najniži iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrenih u okviru programa „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ sukladno potpisanom dodatku Ugovora o poslovnoj suradnji su: najniži iznos 50.000 EUR, a najviši iznos 270.000 EUR, dok je u okviru programa „Obrtna sredstva“ najniži iznos 50.000 EUR, a najviši iznos 200.000 EUR.

Detalji i uvjeti kreditiranja dostupni su na službenim stranicama Ličko-senjske županije, gdje je objavljen i javni poziv poduzetnicima za korištenje ovih poticajnih sredstava, čime se dodatno potiče gospodarski rast i razvoj regije.
Javni poziv možete pronaći na poveznici.