HBOR HBOR podržao izgradnju nove javne garaže u Opatiji
Ugovor o kreditu za izgradnju garaže Gorovo potpisali su 2. veljače 2024. u Opatiji predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Čuvalo i član uprave tvrtke Opatija 21 d.o.o. Mladen Sinožić. Investitor izgradnje garaže Gorovo je gradska tvrtka Opatija 21, a sredstva su osigurana kreditom HBOR-a.

Iznos kredita je 4,9 milijuna eura s fiksnom kamatnom stopom od 1,795% godišnje. Kamata je subvencionirana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Rok otplate je 15 godina, u što je uključena i 1 godina počeka. Pored zadužnica i mjenica korisnika kredita, Grad Opatija daje jamstvo za urednu otplatu kredita. Gradsko vijeće Grada Opatije odobrilo je ovo zaduženje kao i davanje jamstva Grada Opatije za koje je Grad dobio suglasnost ministra financija te su time ostvareni svi uvjeti za potpis ugovora o kreditu.

„HBOR je podržao veliki broj razvojnih projekata u Primorsko-goranskoj županiji, samo u posljednjih deset godina odobreno je preko milijardu eura kredita. I zato nam je veliko zadovoljstvo biti dio i ovog ključnog infrastrukturnog projekta za grad Opatiju. Uz povoljne uvjete kreditiranja koje smo osigurali, uključujući nisku kamatnu stopu i dugi rok otplate, ovaj projekt predstavlja odličan primjer kako financijski održivo i ekonomski isplativo ulaganje može pozitivno utjecati na razvoj lokalne zajednice“, naglasio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

„Izražavam zadovoljstvo uvjetima koje nam je HBOR ponudio za izgradnju ovako važnog infrastrukturnog objekta, javne garaže koja će zasigurno doprinijeti rješavanju potrebe za većim brojem parkirnih mjesta u Opatiji. Ovo je prvi ugovor koje društvo Opatija 21 izravno potpisuje s HBOR-om, uz podsjetnik da je sportska dvorana Marino Cvetković izgrađena 2013. godine pomoću kredita komercijalnih banaka, ali posredno i sredstvima HBOR-a. Naše društvo i u budućnosti očekuju nove investicije te ostajemo otvoreni za daljnju suradnju“, istaknuo je član Uprave tvrtke Opatija 21 Mladen Sinožić.

Garaža Gorovo će imati 221 parkirno mjesto na četiri etaže. Samo će jedna etaža biti iznad zemlje te se tako neće narušiti izgled vrijednog prostora. Slijedi potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem radova, GP Krkom i početak radova.