HBOR HBOR širi svoju regionalnu prisutnost - u Zadru otvoren novi Područni ured za Sjevernu Dalmaciju
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) otvorila je u Zadru Područni ured za Sjevernu Dalmaciju. Iz novog ureda pokrivat će se područje Zadarske i Šibensko-kninske županije, a ured je otvorio predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo uz nazočnost ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, župana Zadarske županije Božidara Longina te gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici vodećih gospodarstvenika s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije te predstavnici poslovnih banaka i lokalnih uprava.

HBOR je tijekom proteklih 10 godina, u ovim dvjema županijama, podržao gotovo 1.200 projekata s ukupnim iznosom većim od 635 milijuna eura. Od spomenutog iznosa 86 posto odnosi se na investicijske kredite, dok je preostalih 14 posto odobreno za obrtna sredstva. Kako je riječ o izrazito turističkom području, čak 77 posto kredita odobreno je za uslužne djelatnosti, a 23 posto za proizvodne djelatnosti.

Aktivnost Područnog ureda prvenstveno će biti usmjerena na savjetovanje i informiranje privatnih i javnih subjekata o načinu i mogućnostima korištenja HBOR-ovih sredstava kao izvora financiranja za potrebe pokretanja poslovanja, odnosno  ulaganja u rast i razvoj. Područni ured imat će važnu ulogu u edukaciji poduzetnika, posebno onih koji tek razmišljaju o ulasku u poduzetništvo, kao i suradnji s predstavnicima lokalne vlasti koji investicijama stvaraju preduvjete za povećanje gospodarskih aktivnosti.

„Iznimno visok udio investicijskih kredita u proteklih deset godina za nas iz HBOR-a odličan je pokazatelj snažnog ekonomskog razvoja ove regije, dok je udio kredita uslužnim djelatnostima potvrda ključne uloge turizma i povezanih uslužnih djelatnosti kao glavnih pokretača gospodarske aktivnosti. Uvjereni smo kako ima još prostora za dodatni rast i razvoj te upravo stoga očekujemo da će novootvoreni Područni ured pridonijeti još boljoj i kvalitetnijoj apsorpciji HBOR-ovih sredstava, bilo da je riječ o kreditima, garancijama i jamstvima ili osiguranju izvoza“, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo povodom otvaranja novog Područnog ureda u Zadru.

„Otvaranje Područnog ureda HBOR-a u Zadru važan je doprinos razvoju poduzetničkog okruženja u Zadru i sjevernoj Dalmaciji. HBOR je naša najvažnija poduzetnička potporna banka koja je financirala 1200 projekata vrijednih preko 635 milijuna eura od 2013. na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ispred nas je veliki investicijski ciklus iz EU fondova, a putem HBOR-a plasirat će se financijski instrumenti ukupno vrijedni 724 milijuna eura. Današnjim otvaranjem Područnog ureda sredstva će sada biti još dostupnija poduzetnicima s ovog područja. Čestitam upravi Banke i svima ostalima koji su dali svoj doprinos u podizanju kvalitete poduzetničke klime u sjevernoj Dalmaciji”, istaknuo je ministar Erlić.

Područni ured HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju smješten je u prostorijama Županijske komore Zadar na adresi Ulica Špire Brusine 16. Novootvoreni ured je sedmi HBOR-ov područni ured, a do sada su Šibensko-kninska i Zadarska županija bile u ingerenciji Područnog ureda u Splitu.