HBOR Hrvatska banka za obnovu i razvitak u Gospodarskom savjetu Sveučilišta u Zagrebu
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) postala je članom Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Zagrebu u kojemu je predstavlja Alan Herjavec, član Uprave HBOR-a, a njegov zamjenik je Josip Pavković, također član Uprave HBOR-a. Ovaj angažman naglašava važnu ulogu HBOR-a u promicanju suradnje i sinergije između gospodarskog sektora i akademske zajednice.

Konstituirajuća sjednica Savjeta održana je u prostorijama Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), 16. ožujka 2024. godine. Savjet okuplja dvanaest predstavnika vodećih tvrtki i institucija iz gospodarsko-financijskog sektora. Među članovima Gospodarskog savjeta uz HBOR  su i kompanije Adris grupa d.d., Agencija za komercijalnu djelatnost, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatska elektroprivreda d.d., Hrvatska udruga poslodavaca, Infobip d.o.o., Institut Ruđer Bošković, Končar - Elektroindustrija d.d., Orbico d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o. i Podravka d.d.

Jednoglasnom odlukom za predsjednicu Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Zagrebu izabrana je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d., a Gordan Kolak, predsjednik Uprave tvrtke KONČAR - Elektroindustrija d.d. izabran je za njenog zamjenika.

Gospodarski savjet će djelovati kao savjetodavno tijelo rektora tako što će sudjelovati u definiranju strateških smjernica razvoja Sveučilišta, promicanju suradnje između Sveučilišta i gospodarstva te poticanju inovacija i komercijalizacije inovacija. Naglasak će biti na unaprjeđenju studijskih programa i nastavnih procesa u skladu s potrebama gospodarstva, poticanju stipendiranja studenata te osmišljavanju zajedničkih aktivnosti u istraživanju, razvoju, transferu znanja i tehnologije. Očekuje se da će ovo partnerstvo donijeti koristi kako Sveučilištu, tako i gospodarskom sektoru, te potaknuti razvoj konkurentnosti i inovativnosti hrvatskog gospodarstva.