HBOR Izaslanstvo Republike Hrvatske na Godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Izaslanstvo Republike Hrvatske sudjeluje na Godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja se održava u Erevanu, Armenija, od 14. do 16. svibnja. Uz članove Uprave HBOR-a g. Josipa Pavkovića i g. Alana Herjavca, izaslanstvo čine predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke.
 
Tijekom Godišnje skupštine održava se redoviti izbor za predsjednika EBRD-a. Na dnevnom redu Godišnje skupštine su, između ostaloga, usvajanje godišnjih i financijskih izvještaja za 2023., rasprava o provedbi aktualnog i pripremi novog Strateškog i kapitalnog okvira EBRD-a za razdoblje 2026.-2030. te odluke o pristupanju novih članica.
 
U sklopu programa Godišnje skupštine, EBRD organizira i tradicionalni Poslovni forum za svoje goste u okviru kojeg se održava niz panel rasprava i predstavljanja gospodarskih i poslovnih mogućnosti u pojedinim državama.
 
EBRD je međunarodna financijska institucija koja je, u skladu sa svojim mandatom, fokusirana na podršku razvoja i rasta privatnog sektora. Republika Hrvatska postala je punopravnom članicom EBRD-a 15. travnja 1993. Ukupna vrijednost ulaganja EBRD-a u Hrvatskoj od 1994. do kraja veljače 2024. iznosi 4,73 milijardi eura kojima je financirano i/ili se financira 248 projekta. Oko 65% portfelja odnosi se na privatni sektor.