HBOR Za mala i srednja poduzeća 250 milijuna eura EIB-a i HBOR-a
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su danas Ugovor o financiranju u visini od 250 milijuna eura za pružanje potpore projektima lokalnih malih i srednjih poduzeća (MSP). U ime EIB-a Ugovor je potpisao Dario Scannapieco, potpredsjednik zadužen za suradnju s Hrvatskom, a u ime HBOR-a Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Dušan Tomašević i član Uprave Goran Filipić. Svečanosti potpisivanja nazočio je ministar financija Zdravko Marić. eib-tomasevic-scannapieco-srpanj-2016

Potpora projekatima na području industrijskih usluga i turizma

Danas potpisan ugovor drugi je dio kreditne linije ukupnog iznosa od 500 milijuna eura namijenjene malim i srednjim poduzećima za održanje ekonomskog oporavka Hrvatske nakon nekoliko godina recesije. Zajam će doprinijeti provedbi projekata na području industrijskih usluga i turizma kao i ostalih prioritetnih sektora. Zajam pruža potporu i EIB-ovoj inicijativi za zapošljavanje mladih.

Više od 2 milijarde eura za projekte malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih poduzeća odobreno do sada

"Ova transakcija ponovno potvrđuje našu predanost pružanju potpore hrvatskom gospodarstvu i jača našu dobru suradnju s HBOR-om. Na temelju partnerstva između EIB-a i HBOR-a, u proteklim je godinama više od 2 milijarde eura novih sredstava odobreno za projekte malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih poduzeća te projekte lokalne samouprave u Hrvatskoj", naglasio je Scannapieco. “Mi u HBOR-u uvijek nastojimo biti ukorak ili čak korak ispred potreba naših poduzetnika kako bismo im osigurali što kvalitetnije uvjete financiranja i omogućili im povećanje konkurentnosti kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. U tim našim nastojanjima imamo veliku podršku i razumijevanje Europske investicijske banke koja HBOR prati već 15 godina”, rekao je Tomašević. Ovom transakcijom jača se ionako snažno i učinkovito partnerstvo EIB-a i HBOR-a. EIB je HBOR-u do sada odobrio zajmove u visini iznad 2 milijarde eura za financiranje projekata malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih poduzeća te javnih subjekata u sektorima industrije i usluga, uključujući i turizam, kao i malih i srednjih infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave.