HBOR O fondovima rizičnog kapitala
Rizični kapital (engl. private equity) je oblik vlasničkog ulaganja u poduzeća uz aktivno sudjelovanje u poslovanju subjekta u koje je izvršeno ulaganje. Fondovi rizičnog kapitala rade na poboljšanju poslovanja poduzeća u koje ulažu sredstva kroz jačanje upravljačkih kompetencija, uvođenje operativnih unaprjeđenja i pomaganje poduzećima pri osvajanju novih tržišta.

Private equity scena u Hrvatskoj razvija se u posljednjih 15-ak godina te postaje alternativa klasičnim izvorima financiranja poduzeća.
Unatoč značajnom napretku, Hrvatska u toj vrsti financijske industrije još uvijek zaostaje za europskim državama što znači da potencijal daljnjeg rasta i razvoja itekako postoji.

Doprinos razvoju alternativnih načina financiranja kontinuirano daje HBOR koji već više godina aktivno potiče razvoj ponude alternativnog financiranja za poduzetnike u čemu ima potporu Europskog investicijskog fonda.
 

VODIČ KROZ FONDOVE RIZIČNOG KAPITALA - KAKO DO NOVCA ZA RAST I RAZVOJ POSLOVANJA

Koji je značaj private equity fondova?
Na koji način se provodi ulaganje?
Koja je prednost ovakvog načina financiranja?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja kao i primjere poduzeća koja su svoj razvoj, ali i sam početak poslovanja financirali ulaganjem fondova rizičnog kapitala možete pronaći u Vodiču. 
 

POLITIKA ULAGANJA U VLASNIČKI KAPITAL I KVAZI-VLASNIČKI KAPITAL

Informacije o odredbama Politike ulaganja u vlasnički kapital i kvazi-vlasnički kapital koje se odnose na načine i uvjete ulaganja HBOR-a u vlasnički kapital i kvazi-vlasnički kapital kroz fondove rizičnog kapitala i izravno u kapital trgovačkih društava, možete pronaći ovdje.
 

OPĆI KRITERIJI PRIHVATLJIVOSTI ZA INSTRUMENTE VLASNIČKOG I KVAZI-VLASNIČKOG FINANCIRANJA

Opći kriteriji prihvatljivosti za instrumente vlasničkog i kvazi-vlasničkog financiranja kojima se definiraju općenite značajke i ograničenja koje se primjenjuju kod ulaganja HBOR-a u krajnje korisnike (izravno u temeljni kapital trgovačkih društava i neizravno putem fondova rizičnog kapitala) možete pronaći ovdje.