HBOR Potpisan Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji Osječko-baranjske županije i HBOR-a
Josip Pavković, član Uprave HBOR-a i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić potpisali su 4. listopada 2023. u Osijeku Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Kako bi omogućila što povoljnije uvjete kreditiranja poduzetnika i njihovih projekata, Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om od 2018. godine sudjeluje u realizaciji kreditnih programa HBOR-a, odnosno dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena.

Član Uprave HBOR-a Josip Pavković istaknuo je da su investicije u malo i srednje poduzetništvo osnova rada HBOR-a.
„HBOR je samo na području Osječko-baranjske županije u zadnjih 10 godina financirao oko 1.300 projekata, što znači oko tri kredita tjedno. Kamate na tržištu su izrazito visoke te je neophodna ovakva pomoć, subvencija kamate od 2 postotna poena od strane županije, što će pripomoći u odluci investitora da uđu u investiciju, a njih ima te vidimo određeni optimizam na tržištu. U prilog tomu govori i podatak da u Osječko-baranjskoj županiji 77 posto čine krediti za investicije, a ostalo za obrtna sredstva. Subvencija županija je hvalevrijedna i već je pokazala rezultate, a HBOR raspolaže i s drugim financijskim instrumentima, prvenstveno subvencijama kamatnih stopa iz NPOO sredstava“, rekao je Pavković.

„Zahvaljujući ovim kreditnim sredstvima i sufinanciranju kamata od strane Osječko-baranjske županije izgradili su se i opremili mnogi proizvodni pogoni i zato je važno nastaviti ovo partnerstvo. HBOR godinama prati poduzetnike, a u našoj županiji od 2018. godine imamo i dodatno sufinanciranje kamata, s čime nastavljamo u cilju daljnjeg održavanja pozitivne poslovne klime i nastavka ulaganja u našoj županiji“, rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju, Boris Čagalj pozvao je poduzetnike da se jave u HBOR na inicijalno savjetovanje te pohvalio suradnju s Osječko-baranjskom županijom.