Fondovi rizičnog kapitala

HBOR je potaknuo osnivanje najvećeg startup fonda i novih fondova rizičnog kapitala
Alternativni načini financiranja
Kako do ulaganja u rast i razvoj poslovanja

Rizični kapital (engl. private equity) je oblik vlasničkog ulaganja u poduzeća uz aktivno sudjelovanje u poslovanju subjekta u koje je izvršeno ulaganje. Fondovi rizičnog kapitala rade na poboljšanju poslovanja poduzeća u koje ulažu sredstva kroz jačanje upravljačkih kompetencija, uvođenje operativnih unaprjeđenja i pomaganje poduzećima pri osvajanju novih tržišta.

 

Private equity scena u Hrvatskoj razvija se u posljednjih 15-ak godina te postaje alternativa klasičnim izvorima financiranja poduzeća.

 

No unatoč značajnom napretku, Hrvatska u toj vrsti financijske industrije još uvijek bitno zaostaje za europskim državama što znači da veliki potencijal daljnjeg rasta i razvoja itekako postoji.

 

Doprinos razvoju alternativnih načina financiranja kontinuirano daje HBOR koji već više godina aktivno potiče razvoj ponude alternativnog financiranja za poduzetnike u čemu ima potporu Europskog investicijskog fonda.

 

Venture Capital fond – fond za poduzeća u najranijoj fazi poslovanja

Uz podršku HBOR-a osnovan Fil Rouge Capital – fond rizičnog kapitala koji ulaže u poduzeća u Hrvatskoj u najranijim fazama razvoja.

 

Private Equity fondovi – fondovi za poduzeća u zrelijoj fazi poslovanja

Za poduzeća u zrelijoj fazi razvoja, kroz program CROGIP, omogućeno je osnivanje tri nova fonda za ulaganje.

 

Fond za transfer tehnologije – fond za povezivanje znanosti s gospodarstvom

Zajedno sa slovenskom izvoznom i razvojnom bankom (SID) i Europskim investicijskom fondom stvorena je prva regionalna platforma za pokretanje fonda za financiranje komercijalizacije inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja sveučilišnih i istraživačkih institucija.

 

Vodič kroz fondove rizičnog kapitala – kako do novca za rast i razvoj poslovanja

  • Koji je značaj private equity fondova?
  • Na koji način se provodi ulaganje?
  • Koja je prednost ovakvog načina financiranja?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja kao i primjere poduzeća koja su svoj razvoj, ali i sam početak poslovanja financirali ulaganjem fondova rizičnog kapitala možete pronaći u Vodiču.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.