Nakon prošlogodišnjeg omogućavanja beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, uspješna suradnja Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak proširena je i na osiguranje najpovoljnijih uvjeta kreditiranja na hrvatskom bankarskom tržištu za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike. Naime, u cilju realizacije Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetništva početnika, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo danas, 24. siječnja 2019. godine, potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji.

 

Beskamatna sredstva koja je Županija omogućila tijekom prošle godine već se koriste

Danas potpisani sporazum vrijedan je 45 milijuna kuna, s time da je 30 milijuna kuna kreditne podrške namijenjeno poduzetnicima koji već posluju na tržištu i dokazali su tržišnu konkurentnost, a 15 milijuna kuna namijenjeno je poduzetnicima početnicima kojima se najteže otvaraju vrata banaka. Ovim putem HBOR u suradnji sa Županijom upravo njima otvara vrata u poduzetništvo – rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te dodao: – Drago mi je da se beskamatna sredstva koja je Županija omogućila tijekom prošle godine već koriste i da su omogućila nova zapošljavanja, a to je i bio glavni cilj ove inicijative. Vjerujem da će danas omogućeni povoljni uvjeti dati poticaj i ovim kategorijama poduzetnika da ulažu u svoje poslovanje te time potaknu gospodarstvo i stvore nova radna mjesta kao preduvjet ostanka ljudi u Osječko-baranjskoj županiji.

 

Župan Ivan Anušić naglasio je Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om jedina u Hrvatskoj provodi projekte beskamatnog kreditiranja. – Poduzetništvo i obrtništvo su temelj razvoja naše županije i cijele Hrvatske te ih treba poticati na sve načine, a krediti bez kamata su upravo idealan način.  Županija kao regionalna samouprava daje punu potporu svim poduzetnicima i investitorima – rekao je župan Anušić.

 

Županija subvencionira kamate do 2 postotna boda godišnje

Prema potpisanom Ugovoru, Osječko-baranjska županija će subvencionirati kamate do 2 postotna boda godišnje trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala. Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši 8 milijuna kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja – jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 1% za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije, uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope.

 

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, poček je 3 godine, rok otplate do 14 godina uključujući i poček, a za krajnje korisnike kamata će iznositi 0%.

možda će vas zanimati

Malo i srednje poduzetništvo

Cilj Programa je kreditiranje razvitka malog i srednjeg poduzetništva u svrhu modernizacije i proširenja poslovanja te povećanja broja radnih mjesta. Krediti se odobravaju na rok do 12 godina uključujući poček. U opravdanim slučajevima, kada investicijska studija ukazuje na potrebu za duljom ročnosti i počekom, rok otplate može biti do 17 godina uključujući do 4 godine počeka.

Saznajte više

Žene poduzetnice

Cilj Programa je poticanje osnivanja i razvoja poslovanja gospodarskih subjekata u većinskom vlasništvu žena, a korisnici mogu biti društva u kojima jedna ili više žena posjeduje najmanje 51% kapitala u društvu ili su žene registrirane vlasnice i čiju upravu vodi žena. Uz kamatnu stopu od 2% ovim sredstvima može se kreditirati 100% investicije do 700 tisuća kuna.

Saznajte više

Obrtna sredstva Mjera COVID-19 za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja

Mjera COVID-19 za male, srednje i velike poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja provodi se kao privremena mjera u okviru programa kreditiranja Obrtna...

Saznajte više