Nakon prošlogodišnjeg omogućavanja beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, uspješna suradnja Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak proširena je i na osiguranje najpovoljnijih uvjeta kreditiranja na hrvatskom bankarskom tržištu za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike. Naime, u cilju realizacije Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetništva početnika, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo danas, 24. siječnja 2019. godine, potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji.

 

Beskamatna sredstva koja je Županija omogućila tijekom prošle godine već se koriste

Danas potpisani sporazum vrijedan je 45 milijuna kuna, s time da je 30 milijuna kuna kreditne podrške namijenjeno poduzetnicima koji već posluju na tržištu i dokazali su tržišnu konkurentnost, a 15 milijuna kuna namijenjeno je poduzetnicima početnicima kojima se najteže otvaraju vrata banaka. Ovim putem HBOR u suradnji sa Županijom upravo njima otvara vrata u poduzetništvo – rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te dodao: – Drago mi je da se beskamatna sredstva koja je Županija omogućila tijekom prošle godine već koriste i da su omogućila nova zapošljavanja, a to je i bio glavni cilj ove inicijative. Vjerujem da će danas omogućeni povoljni uvjeti dati poticaj i ovim kategorijama poduzetnika da ulažu u svoje poslovanje te time potaknu gospodarstvo i stvore nova radna mjesta kao preduvjet ostanka ljudi u Osječko-baranjskoj županiji.

 

Župan Ivan Anušić naglasio je Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om jedina u Hrvatskoj provodi projekte beskamatnog kreditiranja. – Poduzetništvo i obrtništvo su temelj razvoja naše županije i cijele Hrvatske te ih treba poticati na sve načine, a krediti bez kamata su upravo idealan način.  Županija kao regionalna samouprava daje punu potporu svim poduzetnicima i investitorima – rekao je župan Anušić.

 

Županija subvencionira kamate do 2 postotna boda godišnje

Prema potpisanom Ugovoru, Osječko-baranjska županija će subvencionirati kamate do 2 postotna boda godišnje trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala. Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši 8 milijuna kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja – jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 1% za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije, uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope.

 

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, poček je 3 godine, rok otplate do 14 godina uključujući i poček, a za krajnje korisnike kamata će iznositi 0%.

 

Uz preuzimanje kamate na poduzetničke kredite prema Programu kreditiranja poduzetništva žena i Programu kreditiranja poduzetništva mladih za mlade poduzetnike, Osječko-baranjska županija trenutno subvencionira kamatu na poduzetničke kredite za projekte “Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva” za 2009. godinu i “Kreditom do konkurentnosti” koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i poslovnim bankama te svoj samostalni projekt “Kreditiranje obrtnih sredstava” s poslovnim bankama, za što je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu planirano 3,2 milijuna kuna.

možda će vas zanimati

Beskamatni krediti za poduzetnike u Osječko-baranjskoj županiji

Nakon prošlogodišnjeg omogućavanja beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, uspješna suradnja Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i...

Saznajte više

Beskamatni krediti za poduzetnike u Osječko-baranjskoj županiji

Nakon prošlogodišnjeg omogućavanja beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, uspješna suradnja Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i...

Saznajte više

Poduzetništvo mladih

Cilj Programa je poticanje uključivanja u poduzetništvo osoba u dobnoj skupini do 30 godina života i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje mladih. Korisnici mogu biti gospodarski subjekti u kojima jedna ili više osoba u dobnoj skupini do 30 godina života posjeduje najmanje 51% kapitala ili su osobe u dobnoj skupini do 30 godina života registrirani vlasnici i u kojima osoba u dobnoj skupini do 30 godina života vodi upravu. Uz kamatnu stopu od 2% ovim sredstvima može se kreditirati 100% investicije do 700 tisuća kuna.

Saznajte više