HBOR HBOR izvoznicima omogućio financiranje kupnje poslovnih udjela inozemnih tvrtki
U cilju snažnije internacionalizacije hrvatskog gospodarstva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak je izmjenom Općih kriterija prihvatljivosti omogućila financiranje kupnje poslovnih udjela inozemnih tvrtki.
 
HBOR će financirati transakcije kojima izvoznici registrirani u Republici Hrvatskoj kupuju udjele inozemnih tvrtki radi širenja i internacionalizacije poslovanja. Kupnja udjela poduzeća koje već posluje na nekom od izvoznih tržišta, koje ima uhodan posao, potrebne dozvole i certifikate može biti jednostavniji i brži način izlaska na strano tržište.
 
Ovom odlukom HBOR je, kao izvozna banka i agencija za osiguranje izvoza, proširio svoju paletu usluga namijenjenih izvoznicima. Kreditiranje se provodi po programu Investicije privatnog sektora, a visina kamatne stope utvrđuje se za svaki zahtjev pojedinačno. Izravna ulaganja izvoznika izvan Republike Hrvatske pridonose povećanju konkurentnosti i kroz usvajanje novih znanja i tehnologija što je jedan od preduvjeta održivog razvoja hrvatskog gospodarstva.