HBOR HBOR podržao daljnje širenje Agrivija na globalnom tržištu
AGRIVI, domaća agrotehnološka tvrtka koja je razvila globalno vodeću platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, osigurala je dodatno financiranje, i to 30,2 milijuna kuna u seriji A financiranja, čiji su nositelji investicijski fond South Central Ventures (SCV) te Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Uz njih, u ovom krugu financiranja sudjelovali su i fondovi Fil Rouge Capital i AgriTech Hub. Spomenuta će sredstva pomoći tvrtki AGRIVI da proširi svoj tržišni doseg na ključna europska tržišta i SAD.

Rješenje tvrtke AGRIVI jedna je od najkompletnijih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom globalno i pomaže poljoprivrednim gospodarstvima te poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama u ostvarivanju ekonomski i ekološki održive poljoprivredne proizvodnje.

AGRIVI - jedan od ključnih globalnih lidera u upravljanju proljoprivrednim gospodarstvima

Novi krug financiranja nastavlja se na iznimno uspješno razdoblje za tvrtku AGRIVI, tijekom kojeg je zabilježila brzi rast broja klijenata, učvrstila ključne menadžerske pozicije i dobila veću tržišnu prepoznatljivost i zamah. I to u vrijeme u kojem su prehrambeni i poljoprivredni sektor u sve većem fokusu javnosti. Ključni analitički izvještaji pozicioniraju tvrtku AGRIVI među ključne globalne lidere u upravljanju poljoprivrednim gospodarstvima. Portfelj korisnika znatno je narastao i danas uključuje brendove kao što su Nestle, Driscoll’s, Kimberly-Clark i BNP Paribas. Osim toga, konzultantska tvrtka EY preporučila je rješenja tvrtke AGRIVI kao projekt s brzim povratom za sve države koje žele povećati održivost lokalne proizvodnje i smanjiti utjecaj na klimatske promjene.

„Snažan napredak koji smo ostvarili i izvanredni klijenti koje podržavamo pripremili su nas za sljedeću fazu našega rasta. Zahvalni smo South Central Ventures, Europskom investicijskom fondu, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Fil Rouge Capitalu i AgriTech Hubu na podršci našoj misiji da digitaliziramo globalnu poljoprivredu. Nedavna događanja diljem svijeta privukla su dodatnu pozornost na prehrambeni i poljoprivredni sektor, pa je zanimanje ulagača za AGRIVI golemo zbog čega razmišljamo o produljenju kruga i realizaciji dodatnog financiranja“, dodao je Matija Žulj, glavni izvršni direktor i osnivač tvrtke AGRIVI.

Snažan rast i izvoz u nišama koje prije nekoliko godina nisu ni postojale

„Tvrtka AGRIVI ostvarila je dojmljiv napredak od našeg prvog ulaganja 2016. godine. Pozicionirali su se na karti vodećih svjetskih agrotehnoloških kompanija kao jedna od vodećih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Oduševljen sam činjenicom da je i Europski investicijski fond prepoznao priliku i sudjelovao u našem prvom izravnom zajedničkom ulaganju. Uvjeren sam kako će sredstva ovog kruga financiranja omogućiti tvrtki AGRIVI ubrzanje aktivnosti na više poslovnih područja te tako povećanje doprinosa proizvodnji zdrave hrane“, istaknuo je Jure Mikuž, partner u fondu South Central Ventures.

“Ponosni smo što je HBOR imao priliku podržati hrvatsko poduzeće koje se u samo sedam godina poslovanja razvilo u globalnog agrotehnološkog lidera. Ulaganje u AGRIVI provedeno je zajedno s EIF-om putem programa CROGIP kojim se potiče dostupnost rizičnog kapitala hrvatskim poduzetnicima, a drago nam je da je u ovom ulaganju sudjelovao i fond Fil Rouge Capital čije smo pokretanje također podržali. Uspjeh tvrtke AGRIVI izvrstan je primjer kako se snažan rast i izvoz na svjetska tržišta mogu ostvariti u nišama i sektorima koji do prije nekoliko godina gotovo da nisu niti postojali. Potencijal hrvatskog gospodarstva je u inovativnim poduzećima s globalnim ambicijama, čega je AGRIVI izvrstan primjer”, kazala je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

"Oduševljen sam kad vidim da EIF-ove strateške kapitalne investicije u Hrvatskoj, u suradnji s HBOR-om, donose rezultate i omogućuju hrvatskim tvrtkama da rastu i natječu se na globalnim tržištima, stvarajući nova radna mjesta i potičući brži gospodarski razvoj. Tijekom ovih teških vremena važno je da nastavimo podržavati ambiciozna, inovativna poduzeća širom Europe. Impresionirani smo s tvrtkom AGRIVI i njihovim postignućima te nam je drago što smo dio njihovog uspjeha. Isto tako, ponosni smo na rezultate našeg partnerstva s HBOR-om i njegovog utjecaja na Hrvatsku", istaknuo je Alain Godard, izvršni direktor EIF-a.

Odgovor na globalne trendove digitalizacije u poljoprivredi

“AGRIVI zadnjih nekoliko godina sve više jača svoj položaj na tržištu, a  radom na zrelom tržištu stekao je iskustvo koje je dovelo do stapanja njihova proizvoda i tržišta. Upravo to je najvažniji preduvjet za fazu širenja poslovanja. Sretni smo što smo dio ovog investicijskog kruga koji stvara čvrsti kamen temeljac uspješne budućnosti tvrtke AGRIVI. Vjerujemo u njihov uspjeh i ulogu u postizanju ekonomski i ekološki održivog svijeta proizvodnje usjeva”, naglasio je Stevica Kuharski, principal pri Fil Rouge Capital fondu.

„AGRIVI platforma za upravljanje farmama odgovor je na globalne trendove digitalizacije u poljoprivredi. AGRIVI omogućuje analizu preciznih podataka, što je posebno važno za ovu industriju. Sljedeći ključni element za potrošače je sljedivost, tj. mogućnost provjere podrijetla proizvoda. U AgriTech Hub-u tražimo rješenja koja će poljoprivredne procese učiniti doista učinkovitima. AGRIVI smatramo ne samo praktičnim, već i inovativnim rješenjem koje će pomoći u upravljanju proizvodnjom. Također, radujemo se suradnji s fondovima koji su vjerovali u AGRIVI  zajedno s nama i uložili u platformu. Vjerujemo u brz razvoj tvrtke u bliskoj budućnosti, s velikim šansama za globalni uspjeh", rekao je Marcin Woźniak, izvršni direktor tvrtke AgriTech Hub.