HBOR HBOR središnja institucija za razvoj tržišta vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala u RH
„HBOR se profilirao u središnju instituciju za razvoj tržišta vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala u RH. Za stvaranje novih fondova rizičnog kapitala i njihovo ulaganje u pokretanje, rast i razvoj hrvatskih poduzeća, uz HBOR i EIF neophodna je prisutnost i drugih institucionalnih ulagatelja, ali isto tako i privatnih ulagatelja jer samo s njima u sinergiji možemo ostvariti značajni rast“, istaknuo je na godišnjoj konferenciji BestInvest Hrvatska Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak.
 
Na konferenciji u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) održanoj 27. lipnja u Westinu, dodijeljene su godišnje nagrade za najbolja ulaganja u brzorastuće kompanije i startupove tj. najbolja private equity i venture capital (PE & VC) ulaganja.
 
„Kada se private equity i venture capital ulaganja gledaju u kontekstu udjela u ukupnom BDP-u, u prošloj godini Hrvatska je prikupila 0,650% svog BDP-a i po tome je jedina europska zemlja uz Estoniju koja je uspjela prikupiti nešto više od europskog prosjeka koji iznosi 0,638%. Sve ostale zemlje Srednje i Istočne Europe (CEE) su daleko ispod tog prosjeka, jer prosjek CEE regije u privlačenju private equity i venture capital ulaganja iznosi 0,131% BDP-a u prošloj godini. Hrvatska je dakle pet puta bolja od prosjeka regije (CEE) i mrvicu bolja od europskog prosjeka, što je rijetkost u drugim ekonomskim pokazateljima“, kazala je predsjednica CVCA Mirna Marović.
 
Događaj na kojem su se okupili investitori „teški“ preko 4 milijarde eura i najbolji hrvatski poduzetnici održan je drugu godinu za redom, a stručni žiri su činili eminentni stručnjaci iz poslovne zajednice.