HBOR Predstavnici HBOR-a sastali se s vodećim gospodarstvenicima Varaždinske županije
U organizaciji HGK - Županijske komore Varaždin 26. travnja 2023. održan je sastanak predstavnika HBOR-a i vodećih gospodarstvenika Varaždinske županije.

Član Uprave HBOR-a Josip Pavković predstavio je kreditne programe s naglaskom na benefite koji prate korištenje sredstava iz NPOO-a.

„Osnovno je subvencioniranje kamatnih stopa. Iznos subvencije kamate po pojedinom kreditu ograničen je na 500 tisuća eura za male i srednje poduzetnike, odnosno na 1 milijun eura za ostale subjekte, kako bi povoljnije uvjete mogao koristiti što veći broj korisnika kredita. Subvencija do najviše 3 postotna boda dodjeljuje se ovisno o namjeni i vrsti ulaganja, a može iznositi do 75 posto kamatne stope za zelenu i digitalnu tranziciju, do 65 posto kamatne stope za ulaganja na posebna područja Republike Hrvatske ili u istraživanja, razvoj i inovacije te za ulaganja javnog sektora za ublažavanje posljedica potresa, odnosno do 50 posto kamatne stope za ostala ulaganja u konkurentnost i otpornost. Osim toga, tu je i izdavanje NPOO jamstava, kao drugi važan aspekt poticanja kreditiranja. Imamo i programe za posebne ciljane skupine: za žene i mlade poduzetnike te za nerazvijena područja pri čemu kamate iznose 0,4 posto odnosno 0,8 posto ovisno o vrsti ulaganja“, istaknuo je Josip Pavković.