HBOR Projekt Scinergy: prilika tvrtkama za suradnju sa znanstvenicima u razvoju inovativnih rješenja
Inovacijski centar Nikola Tesla pokrenuo je, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekt Scinergy u okviru svojeg programa Nuqleus kojeg je Hrvatska banka za obnovu i razvitak već podržala u prethodnim aktivnostima kao što je bio Startup bootcamp u veljači prošle godine.

Cilj je projekta tvrtkama u Hrvatskoj omogućiti ekskluzivan pristup ekspertizi vrhunskih znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi koja im je potrebna za razvoj ili unaprjeđenje proizvoda, usluga ili poslovnih procesa te tako potaknuti jaču suradnju poslovne i znanstvene zajednice. Riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji koordinira Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School i Massachusetts Institute of Technology.

Prijaviti se može bilo koja tvrtka registrirana u Hrvatskoj, kojoj je potrebna znanstvena ekspertiza da bi postala inovativnija i konkurentnija na tržištu. Prijavljene tvrtke bit će uparene sa znanstvenicima čija se ekspertiza i specifična znanja najbolje podudaraju s njihovim potrebama, a područja ekspertize uključuju umjetnu inteligenciju, energetiku, elektrotehniku, računarstvo, biotehnologiju, agronomiju, medicinu, fiziku i druga.

Odabrani znanstvenici i predstavnici tvrtki susrest će se na matchmaking događanju u veljači 2024., gdje će se upoznati i istražiti potencijale za suradnju. Uparene tvrtke i znanstvenici potom će tijekom dvomjesečnog razdoblja kroz vođene sastanke dobiti potrebnu edukaciju, pomoć u strukturiranju suradnje, uvid u mogućnosti za financiranje i ostalu podršku.
Tvrtke se mogu prijaviti do 21. siječnja 2024. putem službene web stranice https://nuqleus.io/scinergy/. Sudjelovanje u projektu je besplatno za sve odabrane sudionike, a financira se EU sredstvima.

Više o projektu Scinergy i postupku prijave možete saznati na webinaru koji će se održati 16. siječnja s početkom u 10:00 sati. Prijaviti se za webinar možete putem obrasca dostupnog na https://forms.office.com/e/ueTgc8cfGV.

Očekujemo kako će projekt dodatno učvrstiti veze između znanosti i industrije te doprinijeti  razvoju cjelokupnog ekosustava koji će uskoro činiti i fond za transfer tehnologije koji HBOR razvija zajedno s Europskim investicijskim fondom i SID bankom d.d.