Dobre ideje mogu se realizirati!

Uz podršku HBOR-a i EU fondova izgradili smo proizvodne pogone, prezentacijsko-prodajni centar i etno-selo.
Andrija Polić
Stella Mediterranea d.o.o.

Hrvatskoj je u razdoblju 2014. – 2020. iz sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova alocirano 10,6 milijardi eura.

 

Cilj HBOR-a je olakšati i poticati apsorpciju bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije te posredno doprinijeti održivom razvoju i uravnoteženom gospodarskom rastu Republike Hrvatske.

 

HBOR je osmislio posebne programe kreditiranja kojima se predfinanciraju i sufinanciraju projekti koji se kandidiraju za neki od programa ESI fondova. Korisnici bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije u HBOR-u su prepoznali ključnog i kvalitetnog partnera.

Tijekom 2018. godine kamatne stope za kreditiranje projekata EU fondova su snižene te tako za projekte privatnog sektora i ruralnog razvoja iznose već od 1,7 posto, a za one javnog sektora 2,5 posto.

 

Jedan od uspješnih primjera korištenja sredstava EU fondova za unapređenje poslovanja je i obitelj Polić.

 

Stella Mediterranea d.o.o.

Priča društva Stella Mediterranea d.o.o. je započela na otoku Mljetu 2002. godine. Vodeći se idejom oživljavanja gastronomske tradicije Dalmacije i Mediterana, vlasnici Melita i Andrija Polić započeli su proizvodnju delicija po stoljetnim recepturama obiteljskih predaka koje su prilagodili suvremenim tehnološkim procesima. Proizvodnja se bazira na prirodnim i zdravim namirnicama mediteranskog kraja – suhoj smokvi, maslinama, šljivama, narančama i bademima, kao i tradicionalnim recepturama za pripremu delicija. Proizvodi su izvanredno pozicionirani na tržištu zahvaljujući visokoj kvaliteti sirovina, kao i finalnih proizvoda, usavršene proizvodnje te usklađivanja s europskim i svjetskim proizvodnim normama.

 

Od 2011. godine razvoj poslovanja društva prati i HBOR kreditnim sredstvima i to investicijama u izgradnju i opremanje objekta za proizvodnju u Klisu. Najnovija investicija, koju HBOR također kreditno prati, odnosi se na ulaganje u novi prezentacijsko – prodajni kompleks Etno Agro Parka Stella Croatica, koji se osim HBOR-a realizira i sredstvima EU fondova.

 

Očekujemo da će ova investicija značajno utjecati na naše poslovanje te na povećanje direktne prodaje, a samim time i na povećanje proizvodnje u već postojećim proizvodnim kapacitetima. Izgradnjom zabavnog Parka Stella Croatica u Klisu obogatiti ćemo turističku ponudu Splita i naše županije Govori se da je poduzetnička klima loša, da se ne može investirati, ali iz naše perspektive, evo, ništa od toga nije točno. I s Ministarstvima, državnim agencijama, lokalnom zajednicom a posebice s HBOR-om uz uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova imali smo iznimno kvalitetnu suradnju koja se ogleda u proizvodnim objektima, prezentacijsko-prodajnom kompleksu i etno-selu“ – zadovoljan je suradnjom s državnim institucijama gospodin Andrija Polić.