HBOR Startup
Trend otvaranja malih startup poduzeća, tj. mikro poduzeća (do 9 zaposlenih) je u stalnom porastu. Ulazak u Europsku uniju i munjeviti razvoj tehnologije omogućavaju jednostavniji izlazak na tržište, a upravo startup poduzeća donose nove ideje i vrijednosti svakom gospodarstvu.

Jedan od najvažnijih dijelova svakog novog startup poduzeća su financijska sredstva za početak poslovanja, a pristup financiranju istovremeno je jedno od najčešćih ograničenja na koja nailaze.  Zbog toga HBOR omogućava razvoj poduzetnika početnika povoljnim uvjetima financiranja. Krediti se odobravaju izravno ili putem poslovnih banaka

Velebit aktivnosti j.d.o.o.

Društvo  Velebit aktivnosti za usluge i turistička agencija osnovano je 2015. godine u Otočcu kako bi gostima ponudila razne avanturističke sadržaje. Prva je turistička agencija koja se na području Otočca, odnosno Gacke doline i sjevernog Velebita počela baviti receptivnim turizmom kreirajući ponude koje uključuju boravak u prirodi i avanture. Kao društveno odgovorno poduzeće pomažu lokalnu zajednicu te na turističkim rutama podupiru lokalne OPG-ove i poduzetnike uz stalnu brigu o zaštiti okoliša. S obzirom na izrazite outdoor mogućnosti turizma i avanturizma i samu potražnju, društvo je vlastitim sredstvima kupilo 12 bicikala i 12 kajaka. Uz biciklističku ponudu, ponudu kajakarenja i promatranja ptica, sredstvima kredita HBOR-a društvo je nabavilo  5 novih četverocikala s pratećom opremom čime je dodatno proširilo ponudu aktivnog turizma. „Više se ne bavimo samo iznajmljivanjem kajaka i bicikala, sada smo prava turistička agencija, koja dovodi turiste na područje Otočca i Gacke. Putem HBOR-ovog kredita napravili smo iskorak za dodatno širenje posla i novo zapošljavanje, a korist od toga ima cijelo područje Gacke. Želja nam je što prije otplatiti kredit, nakon čega bismo uzeli novi kredit HBOR-a za daljnje širenje poslovanja i jačanje turističke ponude Gacke“ - zaključuje vlasnik Denis Lončar. Osim kreditima, startup poduzećima na raspolaganju je i financiranje putem fondova rizičnog kapitala.