HBOR PRINTERA GRUPA, grafička proizvodnja i trgovina, d.o.o - Novo lice tiskarske industrije

1. Čime se bavi Vaše poduzeće?

Printera Grupa d.o.o.  bavi se poslovima tiska i grafičke dorade. Tiskara prati i primjenjuje sva dostignuća suvremene tehnologije te koristi najsuvremenije strojeve čime omogućuje tisak proizvoda vrhunske kvalitete. Prisutni smo na domaćem, ali i na inozemnom tržištu u ulozi jednog od lidera u kvaliteti i prepoznatljivosti grafičkih proizvoda.

2. Molimo ukratko opišite investiciju koje ste financirali ESIF Kreditom za rast i razvoj te utjecaj investicije/ulaganja na poslovanje poduzeća.

ESIF Kreditom za rast i razvoj, koji smo realizirali putem Erste banke, financirali smo izgradnju proizvodno/poslovnog prostora Printera grupe. Uspješna realizacija ove investicije značajno je unaprijedila ukupnu kvalitetu i učinkovitost poslovanja zahvaljujući radu u novom i suvremeno opremljenom proizvodnom pogonu. Zahvaljujući ESIF Kreditu za rast i razvoj te bespovratnim sredstvima koje smo povukli iz EU fondova zaokružili smo ciklus ulaganja i ispunili dugoročne ciljeve poduzeća. Povećali smo i optimizirali proizvodne kapacitete, doprinijeli rastu konkurentnosti i produktivnosti, unaprijedili smo poslovne procese te smo posljedično povećali rast prihoda od prodaje i izvoza.

3. Zbog digitalne i zelene transformacije gospodarstvo se brzo restrukturira. U kojoj mjeri digitalna i zelena tranzicija utječu na konkurentnosti i održivost tiskarske industrije? Što je potrebno poduzeti kako bi se izazovi digitalne i zelene tranzicije (poslovanja) pretvorili u prilike za rast i razvoj novih proizvoda i usluga?

Digitalna i zelena transformacija imaju značajan utjecaj na konkurentnost i održivost tiskarske industrije. S obzirom na to da se sve više komunikacija odvija digitalnim putem, tiskarska industrija se suočava s padom potražnje za tiskarskim proizvodima. Istovremeno, sve veća svijest o okolišu dovodi do potražnje za ekološki prihvatljivim proizvodima, što znači da će tiskarska industrija morati razmotriti svoje proizvodne procese i materijale koje koristi.

Kako bi se izazovi digitalne i zelene tranzicije pretvorili u prilike za rast i razvoj novih proizvoda i usluga, tiskarska industrija mora se prilagoditi novim zahtjevima tržišta. To uključuje razvoj novih proizvoda i usluga koji su prilagođeni digitalnom svijetu, kao što su web-stranice, digitalni tisak i digitalna distribucija sadržaja.

Uz to, tiskarska industrija mora pronaći načine da bude održiva i ekološki prihvatljiva. To može uključivati korištenje ekološki prihvatljivih materijala, recikliranje otpada i smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Moguće je i prilagođavanje proizvodnih procesa kako bi se smanjila količina otpada i povećala energetska učinkovitost.

Kako bi se tiskarska industrija uspješno prilagodila digitalnoj i zelenoj tranziciji, potrebno je uspostaviti partnerstva s drugim industrijama i stručnjacima koji imaju znanja i vještine potrebne za razvoj novih tehnologija i proizvoda. Također je važno educirati zaposlenike o novim tehnologijama i procesima kako bi bili spremni za promjene i inovacije.

U konačnici, tiskarska industrija mora biti otvorena za promjene i spremna za prilagođavanje novim trendovima kako bi ostala konkurentna i održiva u današnjem digitalnom i ekološki osviještenom svijetu.

4. Koji su Vaši poslovni planovi i ciljevi za budućnost?

I dalje ćemo biti fokusirani na kontinuirani razvoj i unapređenje našeg poslovanja. Daljnjim ulaganjem u digitalnu i zelenu tranziciju želimo doprinijeti jačanju konkurentnosti i poboljšanju poslovnih rezultata, ali i ostvarenju rasta izvoza na nova inozemna tržišta na kojima još nismo prisutni.

Draženko Mamić, direktor

Pintera Grupa d.o.o.