HBOR Poljoprivreda
Poljoprivredna proizvodnja jedan je od temelja gospodarskog razvitka Republike Hrvatske. Međutim, veliki dio bogatih poljoprivrednih površina još uvijek je neiskorišten.

Stoga je HBOR usmjerio dio aktivnosti u kreditne programe za poticanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Moguće je kreditirati pripremu poljoprivredne proizvodnje,  ali i ulaganje u osnovna sredstva: opremu, stado, zemljište i građevinske objekte ili u trajne nasade. Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju je također i kreditni program za zatvaranje financijske konstrukcije za projekte koji se financiraju iz sredstava EU fondova.  

Kontinuiran razvoj uz HBOR-ova sredstava

Uspješan primjer razvoja poljoprivredne proizvodnje i korištenja prilika na tržištu je i društvo Rabo d.o.o.

Društvo RABO d.o.o. iz Kneževih Vinograda sa stotinjak zaposlenih jedna je od uspješnijih u proizvodnji voća. Premda svi nasadi još nisu u punom rodu, tvrtka na oko 115 ha voćnjaka u Baranji godišnje proizvede preko 7.000 tona jabuka i nektarina. Uz to proizvode i oko pola milijuna voćnih sadnica gotovo u cijelosti namijenjene izvozu. Dobar dio zasluga za uspješno poslovanje imaju i investicije koje je tvrtka realizirala posljednjih nekoliko godina.
 


izvor: Nova Studio za DNEVNIK.hr

Sredstvima HBOR-a financirana je gradnja objekta za skladištenje, pakiranje i preradu voća, što je omogućilo potrebno zatvaranje ciklusa od proizvodnje do krajnjeg kupca. Uz značajna ulaganja u tehnologiju same proizvodnje voća, upravo su investicije u skladišne te kapacitete sortiranja i pakiranja ono što je tvrtki omogućilo stvaranje dodane vrijednosti, osiguralo dugoročno održivu tržišnu poziciju ali i pretpostavke za osvajanje inozemnih tržišta.

Uspješnom poslovanju društva doprinosi i izvozna orijentacija – proizvodi tvrtke tako se uz zemlje regije prodaju i u zemljama Bliskog istoka, Afrike, Skandinavije, zatim u Egiptu, Italiji, Njemačkoj, Litvi i dr. „Hoćemo li se dalje širiti, to ne ovisi isključivo o našim ambicijama i željama. Prije svega ovisit će o tome koliko ćemo svojim proizvodnim kontinuitetom, visokom kvalitetom proizvoda te prepoznatljivošću ali i daljnjim ulaganjem uspjeti stvarati preduvjete za prepoznavanje i realizaciju brojnih tržišnih prilika u budućnosti, a koje će onda neminovno rezultirati i željenim organskim rastom tvrtke i njenog poslovanja.“ - poručuje vlasnik i direktor Nikola Velicki.