HBOR WGS: Mala i srednja poduzeća čine kralježnicu hrvatskog gospodarstva
Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, na poziv Christine Lagarde, predsjednice MMF-a i Obaid Humaid Al Tayera, ministra financija Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) sudjelovala je na World Government Summitu koji se održavao od 10. do 12. veljače 2019. u Dubaiu.

Globalna platforma za razmjenu znanja i iskustva vodećih svjetskih dužnosnika i stručnjaka iz javnog i privatnog sektora

World Government Summit je osmišljen kao globalna platforma za razmjenu znanja i iskustva vodećih svjetskih dužnosnika i stručnjaka iz javnog i privatnog sektora koja se bavi pitanjima korištenja inovacija i tehnologija za rješavanje aktualnih globalnih izazova. Na Summitu se ove godine okupilo gotovo 4 tisuće visokih dužnosnika iz 140 zemalja. Uz čelnike država i najviše vladine dužnosnike, sudionici Summita su bili i čelnici međunarodnih organizacija te vodećih međunarodnih tvrtki.

Tamara Perko sudjelovala je na dva panela u sklopu Summita na kojima je govorila o iskustvima Republike Hrvatske i HBOR-a u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva te osnaživanju žena poduzetnica u sektoru malih i srednjih poduzeća.

Na prvoj panel diskusiji koja se bavila strategijom i politikom razvoja sektora malih i srednjih poduzeća u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA) sudjelovali su i Christine Lagarde, predsjednica MMF-a, Obaid Humaid Al Tayer, ministar financija UAE, Sultan bin Saeed Al Mansouri, ministar gospodarstva UAE, Patrick Njoroge, guverner centralne banke Kenije kao i ostali visoki dužnosnici iz zemalja MENA regije.

Jačanje uloge malih i srednjih poduzeća treba biti ključni cilj daljnjeg gospodarskog razvoja

Christine Lagarde u svom uvodnom obraćanju poručila je kako jačanje uloge malih i srednjih poduzeća treba biti ključni cilj daljnjeg gospodarskog razvoja u zemljama MENA regije. U svom govoru je istaknula da poticanje razvoja malih i srednjih poduzeća zahtijeva holistički pristup u okviru kojeg gospodarska, financijska i socijalna dimenzija trebaju funkcionirati zajedno.

Upravo iz razloga ograničenog uspjeha razvoja MSP-a u zemljama MENA-e sudionici sjednice s velikim interesom su pratili izlaganje Tamare Perko koja je govorila o hrvatskim iskustvima u razvoju privatnog poduzetništva, o ključnim fazama razvoja i naučenim lekcijama.

„Hrvatske vlade gradile su sveobuhvatan zakonski, strateški i institucionalni okvir za poticaj razvoja MSP-a. Danas mala i srednja poduzeća čine kralježnicu hrvatskog gospodarstva i predstavljaju 99,7 posto registriranih poduzeća u zemlji, generiraju 73 posto zaposlenosti, ostvaruju 60 posto prihoda i 55 posto izvoza.“ istaknula je Tamara Perko.

Radna mjesta koja otvaraju poduzetnice su sigurnija

U sklopu „Foruma o ženama u upravljanju“ održana je i panel diskusija na temu jačanja suradnje između javnog i privatnog sektora kao i jačanju uloge žena u biznisu i gospodarstvu. Panel je moderirala Hadley Gamble, novinarka CNBC-a. Tamara Perko je govorila o iskustvu HBOR-a u poticanju snažnijeg uključivanja žena u poduzetništvo i kao primjer spomenula poseban HBOR-ov kreditni program koji omogućuje ženama povoljnije uvjete kreditiranja u vidu nižih kamatnih stopa i povoljnijih uvjeta osiguranja povrata kredita. Govorila je i o osnovnim značajkama ženskog poduzetništva u smislu različitog pristupa vođenju poslovanja: „ Radna mjesta koja otvaraju poduzetnice su sigurnija, žene pokazuju veću brigu za zaposlenike i više ulažu u obrazovanje zaposlenika. Žene ne mjere uspjeh samo u smislu profita, nego i češće u smislu zadovoljstva kupaca, razvoja vještina zaposlenika i dobrih međuljudskih odnosa, opreznije su pri preuzimanju rizika i uglavnom rade u uslužnom sektoru, koji je društveno odgovorniji i zahtijeva niža početna ulaganja.“ Zaključno je istaknula da je za snažnije uključivanje žena u poduzetništvo uz financijsku potporu neophodno umrežavanje i mentorstvo te pristup besplatnim ili subvencioniranim savjetodavnim uslugama stranih ili domaćih konzultanata.

Uz Tamaru Perko, na Forumu su sudjelovale Maria del Pilar Garrido Gonzalo, ministrica planiranja i ekonomske politike Kostarike, Arancha Gonzalez, izvršna direktorica Međunarodnog trgovinskog centra te Chiara Corazza, glavna direktorica Foruma žena za gospodarstvo i društvo.

Po povratku iz Dubaia Tamara Perko je izjavila: „Ovo je bilo izvanredno iskustvo i izuzetna prilika za prezentaciju i Hrvatske i HBOR-a. Zadovoljna sam iskazanim interesom za naša iskustva u poticanju MSP-a, a isto tako i s ostvarenim kontaktima s predstavnicima zemalja MENA-e od kojih su neki već sada iskazali interes za uspostavljanje suradnje s HBOR-om u smislu razmjene znanja i iskustava.“