HBOR U DEVET MJESECI HBOR ODOBRIO GOTOVO 50% VIŠE KREDITA
Hrvatska banka za obnovu i razvitak objavila je danas devetomjesečno financijsko izvješće za 2016. godinu.

HBOR je tijekom devet mjeseci 2016. ostvario ukupne prihode u iznosu od 669,6 milijuna kuna, rashode u iznosu od 510,7 milijuna kuna i dobit u iznosu od 158,9 milijuna kuna. Ukupna imovina HBOR-a na dan 30.9.2016. godine iznosi 26.796,2 milijuna kuna te je u odnosu na početak godine porasla za 5%.

Podržano više od 2 tisuće projekata

Tijekom izvještajnog razdoblja HBOR je kroz kreditiranje, osiguranje izvoznih potraživanja i izdavanje činidbenih garancija podržao 2.198 projekta hrvatskih gospodarstvenika s ukupnim iznosom od 8,4 milijardi kuna. Odobreno je 2.014 kredita ukupne vrijednosti 6,3 milijarde kuna od čega se 77 posto sredstva odnosilo na financiranje investicija. Broj odobrenih kredita porastao je za 47% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a iznos odobrenja bilježi rast od 11%.

Malim i srednjim poduzetnicima odobren 2,5 puta veći iznos

Najaktivniji korisnici i tijekom ove godine bili su mali i srednji poduzetnici za čije je projekte odobreno 4,1 milijardi kuna što je gotovo 2,5 puta veći iznos od onog odobrenog u istom razdoblju prošle godine. Ovim sredstvima podržano je 1.919 projekata malih i srednjih poduzetnika. Na ovakve rezultate među ostalim utjecala je i provedba mjera kojima je unaprijeđena suradnja s leasing društvima i poslovnim bankama, a s ciljem lakše dostupnosti povoljnih kreditnih sredstava gospodarstvenicima.

Sniženje kamatnih stopa za inovativna poduzeća i ona koja zapošljavaju mlade

HBOR je u ovom razdoblju osigurao nastavak povoljnog financiranja hrvatskih gospodarstvenika kroz pribavljanje sredstava Europske investicijske banke u iznosu od 400 milijuna eura.

Započeta je i provedba kreditiranja inovativnih poduzetnika uz portfelju garanciju EIF-a uz koju su, već sada vrlo povoljne kamatne stope, za inovativne male i srednje poduzetnike niže za 0,422 do 0,572 postotnih bodova. HBOR je unutar ovog proizvoda ugovorio kreditni portfelj od 20 milijuna eura te će model provedbe uključivati izravno financiranje HBOR-a preko postojećih programa kreditiranja čime se olakšava provedba ovog proizvoda.

S ciljem poticanja zapošljavanja mladih HBOR se uključio i u Inicijativu za zapošljavanje mladih (YEP) koju je pokrenula Europska investicija banka, a kroz koju se financiraju ulaganja malih i srednjih poduzetnika u obrazovanje i vještine, kao i zapošljavanje mladih ljudi. Osnovna značajka Inicijative je ušteda na kamatnoj stopi: ukupno sniženje kamatne stope iznosi 0,5 postotnih bodova, a primjenjuje se na 15 HBOR-ovih programa neovisno o tome odobrava li se kredit izravno ili putem poslovne banke.

Podržan niz izvoznih poslova

Kroz poslove osiguranja izvoza u ovom razdoblju osiguran je 161 izvozni projekt u iznosu od gotovo 900 milijuna kuna i izdano izvoznih bankarski garancija u iznosu većem od 1 milijarde kuna.