HBOR Ugovor o garanciji s EIB-om u visini 50 milijuna eura za brži oporavak hrvatskih srednje kapitaliziranih i velikih poduzeća
 Ovim Ugovorom o garanciji omogućava se pomoć hrvatskim srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima u financiranju oporavka od pandemije bolesti COVID-19; Kreditna linija uspostavljena je u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda (EGF) vrijednog 25 milijardi eura koji je osnovao EIB radi ubrzanja oporavka europskih poduzeća nakon pandemije bolesti COVID-19; Ovo je prva transakcija EGF-a u Hrvatskoj u okviru EIB-a, a četvrta u okviru EIB Grupe budući da je EIF već potpisao garancije za 350 milijuna kredita malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima.

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su Ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije bolesti COVID-19. Garancija EIB-a proistječe iz Europskog jamstvenog fonda (EGF) koji je EIB Grupa osnovala 2020. godine kako bi ubrzala oporavak europskog gospodarstva nakon pandemije bolesti COVID-19 radi očuvanja radnih mjesta i osiguranja prijeko potrebne likvidnosti europskih poduzeća.  Ovo je prva transakcija EIB-a u Hrvatskoj u okviru Europskog jamstvenog fonda, a četvrta EIB Grupe nakon tri transakcije EGF-a koje provodi Europski investicijski fond (EIF). U okviru EIF-ovih transakcija osigurane su garancije za 350 milijuna eura kredita, a danas potpisanim ugovorom s HBOR-om ukupan iznos kredita za koje jamči EGF u Hrvatskoj penje se na 513 milijuna eura.

Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a zadužena za Hrvatsku, izjavila je: „Ugovor između EIB-a i HBOR-a dobra je vijest za hrvatsko gospodarstvo i lokalna srednje kapitalizirana i velika poduzeća. Predstavlja daljnju ekonomsku pomoć presudnu za brži oporavak od krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, očuvanje radnih mjesta i prihoda te opću konkurentnost hrvatskih poduzeća. Našom se transakcijom potpora EGF-a širi s malih i srednjih poduzeća na srednje kapitalizirana i velika poduzeća, čime podrška za oporavak postaje dostupna svima kojima je potrebna. Iznimno sam ponosna što EIB i HBOR nastavljaju pružati učinkovita, pravodobna i praktična rješenja za velike ekonomske i socijalne izazove s kojima se suočavaju Hrvatska i Europska unija, uključujući i oporavak od COVID-19 krize, glavnog izazova današnjice.“   Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izjavila je: „Ovaj ugovor omogućit će nam kreditiranje srednje kapitaliziranih i velikih poduzeća uz manje zahtjeve za instrumente osiguranja, što smo ranije potpisanim ugovorom s EIF-om već omogućili za mala i srednja te za mala srednje kapitalizirana društva. Ova pogodnost moći će se koristiti pri odobrenju izravnih kredita za obrtna sredstva, ali i investicije srednje kapitaliziranih poduzeća po postojećim programima HBOR-a. Veliko nam je zadovoljstvo što je EIB prepoznao HBOR kao prvog partnera u Hrvatskoj za suradnju po ovom programu te što smo na ovaj način omogućili dodatne pogodnosti za sve naše poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini.“ 

Garancijom se mogu osigurati krediti koji su odobreni hrvatskim srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima do 6 mjeseci prije potpisivanja ugovora između EIB-a i HBOR-a, pod uvjetom da su takvi krediti potpisani nakon datuma odobrenja Odluke Europske komisije o državnoj potpori za uvođenje ovog financijskog instrumenta za Hrvatsku.