HBOR Liderov Klub izvoznika održan u HBOR-u
HBOR je bio domaćin 30. susreta Liderovog Kluba izvoznika koji je okupio 40-tak predstavnika najuspješnijih izvoznih poduzeća i drugih sudionika. Ovom susretu nazočila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Ministrica Žalac prezentirala je rezultate Ministarstva, koje tijekom ove godine planira ulaganja iz fondova EU u iznosu od 6,7 milijardi kuna.

Naglasak na ulaganjima u inovativnost malih, srednjih i velikih poduzeća

Do kraja financijskog razdoblju 2014. – 2020. veći će se naglasak staviti na ulaganja u inovativnost malih, srednjih i velikih poduzeća, ponajviše na povezivanju sa Strategijom pametne specijalizacije koja usmjerava sredstva na istraživanje i razvoj, s ciljem sinergije znanosti i gospodarstva. U tom je smislu ministrica pozvala tvrtke da u sklopu Prioritetne osi 1 predlože projekte za program ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – II faza’, za što je planirana alokacija od 548 milijuna kuna. „Hrvatska je već sad profitirala ulaskom u EU s obzirom na to da je 10,1 milijardu kuna u plusu zahvaljujući tome što je iz EU fondova povukla 28 milijardi kuna“, naglasila je ministrica Žalac.

Izvoz, ulaganje u kapital i bolje korištenje EU fondova strateška odrednica HBOR-a

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko rekla je da su izvoz, ulaganje u kapital i bolje korištenje EU fondova strateška odrednica HBOR-a. Istaknula je da je lani HBOR podržao više od 500 projekata hrvatskih izvoznika s iznosom većim od 5,5 milijardi kuna, pri čemu je značajan porast postignut na području osiguranja izvoznih potraživanja – u odnosu na 2017. godinu osiguran je 56% veći izvozni promet, odnosno ukupno je osigurano 2,7 milijardi kuna izvoznih poslova.

Tamara Perko je istaknula da će i u ovoj godini naglasak poslovanja biti na EU sredstvima, posebno ESIF financijskim instrumentima koji omogućavaju povoljne kamatne stope bez uobičajenih bankarskih naknada. Posebno se pritom osvrnula na ESIF Kredite za rast i razvoj jer se radi o dugoročnim investicijskim kreditima za male i srednje poduzetnike koji posluju duže od dvije godine, te koji planiraju ulaganja u prerađivačkoj industriji, turizmu, kreativnoj industriji i uslugama temeljenim na znanju.

HBOR je lani odobrio 13 posto više sredstava

Ove je godine također predviđeno i financiranje ulaganja u kapital kroz Venture capital za start-up poduzeća za što je predviđeno 41,8 milijuna eura te za veća poduzeća Private equity sa 70 milijuna eura.

HBOR je lani odobrio 13 posto više sredstava podržavši više od 2,6 tisuća projekata s iznosom od gotovo 8,4 milijarde kuna.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je da Liderov Klub izvoznika, njih 28, godišnje izvezu roba i usluga u vrijednosti 2 milijarde eura. Na ovom 30. susretu Liderovog Kluba izvoznika zaključeno je da hrvatska vlada treba više razgovarati s privatnim sektorom kako bi se efikasnije alocirao novac u sljedećoj financijskoj perspektivi EU 2021. – 2027.