Naslovnica HBOR Suradnja s Europskom investicijskom bankom

 

Europska investicijska banka (dalje u tekstu: EIB) je financijska institucija Europske unije koja odobrava dugoročna financijska sredstva za investicijske projekte. Misija EIB-a je financiranjem kvalitetnih projekata pružati potporu ostvarivanju ciljeva politika Europske unije. Osim što potiče projekte država članica, jedna od osnovnih kreditnih aktivnosti uključuje i financiranje investicija u budućim članicama Europske unije i zemljama partnerima, koje povoljno utječu na jačanje europskih integracija.

 

Suradnja EIB-a i HBOR-a započela je 2001. godine te je do danas zaključeno 17 ugovora o financiranju u ukupnom iznosu od 2,28 milijardi eura, a pribavljenim sredstvima do sada je financirano preko 3.200 projekata.

 

U ožujku 2014. godine EIB je odobrio HBOR-u kreditne okvire u ukupnom iznosu od 800 milijuna eura koji predstavlja dosad najveći iznos zaduženja HBOR-a. Prva tranša kredita u iznosu od 400 milijuna eura zaključena 24. ožujka 2014. godine iskorištena je u cijelosti. Sredstva u iznosu 250 milijuna eura bila su namijenjena za financiranje malog i srednjeg poduzetništva iz sektora industrije, usluga, turizma i drugih prihvatljivih sektora (dalje u tekstu: MSP poduzeća), dok je 150 milijuna eura bilo namijenjeno za financiranje projekata srednje kapitaliziranih poduzeća iz sektora industrije, usluga, turizma i drugih prihvatljivih sektora, kao i javnih te privatnih poduzeća koja ulažu u projekte bazirane na znanju, infrastrukturi i zaštiti okoliša (dalje u tekstu: Mid-Cap poduzeća i drugi prioriteti).

 

Prvi dio druge tranše kredita u iznosu od 150 milijuna eura namijenjenih za financiranje Mid-Cap poduzeća i drugih prioriteta zaključen je 17. veljače 2016. godine. Drugi dio druge tranše kredita u iznosu 250 milijuna eura namijenjenih za financiranje MSP poduzeća zaključen je 11. srpnja 2016. godine.

 

Suradnja s EIB-om izuzetno je važna za HBOR zbog pristupa povoljnim financijskim sredstvima – cjenovno i ročno, te mogućnosti kreditiranja obrtnog kapitala i investicija. Spomenuta suradnja, također ima utjecaj i na hrvatsko gospodarstvo jer omogućava razvoj malog i srednjeg poduzetništva, razvoj novih proizvoda i tehnologija, unapređenje infrastrukture, povećanje izvoza, smanjenje nezaposlenosti i povećanje konkurentnosti.

 

HBOR plasira kreditna sredstva EIB-a izravno i u suradnji s poslovnim bankama kroz postojeće programe kreditiranja, o čemu detaljnije informacije možete dobiti u Vašoj poslovnoj banci ili izravno u HBOR-u.

 

Dodatni kriteriji EIB-a za: