Naslovnica HBOR Suradnja s Europskom investicijskom bankom

Europska investicijska banka (dalje u tekstu: EIB) je financijska institucija Europske unije koja odobrava dugoročna financijska sredstva za investicijske projekte. Misija EIB-a je financiranjem kvalitetnih projekata pružati potporu ostvarivanju ciljeva politika Europske unije. Osim što potiče projekte država članica, jedna od osnovnih kreditnih aktivnosti uključuje i financiranje investicija u budućim članicama Europske unije i zemljama partnerima, koje povoljno utječu na jačanje europskih integracija.

 

Suradnja EIB-a i HBOR-a započela je 2001. godine te je do danas zaključeno 14 ugovora o financiranju u ukupnom iznosu od 1,84 milijardi eura, a pribavljenim sredstvima do sada je financirano preko 2.600 projekata. U ožujku 2014. godine EIB je odobrio HBOR-u zajam u iznosu od 800 milijuna eura koji predstavlja dosad najveći iznos zaduženja HBOR-a. Prva tranša zajma u iznosu od 400 milijuna eura zaključena je 24. ožujka 2014. godine. Sredstva u iznosu 250 milijuna eura namijenjena su za financiranje malog i srednjeg poduzetništva iz sektora industrije, usluga, turizma i drugih prihvatljivih sektora, dok je 150 milijuna eura namijenjeno za financiranje projekata srednje kapitaliziranih poduzeća iz sektora industrije, usluga, turizma i drugih prihvatljivih sektora, kao i javnih te privatnih poduzeća koja ulažu u projekte bazirane na znanju, infrastrukturi i zaštiti okoliša.

 

HBOR plasira kreditna sredstva EIB-a izravno i u suradnji s poslovnim bankama kroz postojeće programe kreditiranja, o čemu detaljnije informacije možete dobiti u Vašoj poslovnoj banci ili izravno u HBOR-u.

 

Dodatni kriteriji EIB-a za: