HBOR Održana 15. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza
Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održana je jubilarna, 15. međunarodna konferencija o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Na konferenciji se okupilo gotovo 350 predstavnika hrvatskih izvoznika, domaćih i međunarodnih institucija i banaka. Konferenciju je otvorio Zdravko Marić, ministar financija i izaslanik Premijera Republike Hrvatske, a nazočili su i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac i ministar turizma Gari Cappelli.

izvozna_konferencija_2016_dusan_tomasevic  izvozna_konferencija_2016_publika  izvozna_konferencija_2016_panel

HBOR odobrio 47% više kredita

U svom uvodnom obraćanju Dušan Tomašević, predsjednik Uprave HBOR-a među ostalim je istaknuo da je povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva preduvjet povećanja izvoza:  „Kako bi se osnažila konkurentnost hrvatskog gospodarstva, koja u  konačnice rezultira i povećanjem izvoza HBOR je i ovoj godini nastavio s pojačanom kreditnom aktivnošću. U prva tri kvartala 2016. odobreno je 11 posto više sredstava u odnosu na prethodnu godinu, a u broju odobrenih kredita bilježimo rast od 47 posto“, izjavio je tom prigodom.

Ministar Zdravko Marić pohvalio je dosadašnje napore HBOR-a u poticanju izvoza i istaknuo da HBOR, kao razvojna i izvozna banka, svoje aktivnosti treba usmjeriti u tri ključna pravca: „HBOR treba biti usmjeren prema ciljanoj potpori poduzetnicima-izvoznicima, kreiranju novih financijskih instrumenata koji će omogućiti podjelu rizika i lakši pristup poduzetnika izvorima financiranja, te prema daljnjem razvijanju programa kreditiranja projekata sufinanciranih iz EU fondova.“

U panel diskusiji koja se vodila pod nazivom „Tko je tko u izvoznom procesu“ sudjelovali su Miguel Morgado direktor EIB-a za Jadransku regiju, Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla, Martina Jus, članica Uprave HBOR-a, Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka, Alojzije Šestan, direktor ŠESTAN-BUSCH d.o.o. i veleposlanik Kanade u RH, Daniel Henry Andrew Maksymiuk.

Tijekom konferencije održane su i tri radionice na kojima se razgovaralo o mogućnostima osiguranja od neplaćanja na domaćem i inozemnom tržištu, predstavljen su prednosti korištenja HBOR-ove police osiguranja pri dobivanju kredita i garancija te je predstavljen Europski savjetodavni centar za ulaganja i iskustva poduzetnika u korištenju sredstava fondova EU.

Na završetku konferencije Goran Filipić, član Uprave HBOR-a zahvalio je svim sudionicima na dolasku i istaknuo da je podrška izvozu obveza svih uključenih u ovaj kompleksan posao: „Napori hrvatskih izvoznika i njihovi dosadašnji rezultati obvezuju sve nas da osnažimo podršku i uskladimo sve svoje aktivnosti na području poticanja izvoza.“

Povećanje kreditne aktivnosti srednje kapitaliziranih društava kroz Ugovor o garanciji s EIB-om

izvozna_konferencija_2016_potpisivanje_ugovora_risk_sharing_eib  izvozna_konferencija_2016_potpisivanje_ugovora_risk_sharing_eib-2  izvozna_konferencija_2016_potpisivanje_ugovora_risk_sharing_eib-1

Prije početka konferencije HBOR je s EIB-om potpisao novi ugovor o garanciji u iznosu od 50 milijuna eura koji će omogućit HBOR-u preuzimanje dodatnih rizika i povećanje kreditne aktivnosti u iznosu do 100 milijuna eura prema srednje kapitaliziranim društvima i to na način da će EIB-ova garancija rasti od 0 do 50 posto proporcionalno povećanju iznosa novoodobrenih kredita. Kroz model podjele rizika EIB će pokrivati dio postojećeg HBOR-ovog portfelja i na taj način smanjiti izloženost prema pojedinim sektorima i klijentima što će za rezultat imati povećanje izravnog kreditiranja hrvatskih poduzetnika.