Financijskim tržištem u Republici Hrvatskoj dominiraju tradicionalni izvori financiranja, a tržište vlasničkog i rizičnog kapitala još uvijek nije dovoljno razvijeno. Zbog toga poduzeća u Republici Hrvatskoj imaju poteškoća u pristupu financiranju, posebice ona poduzeća koja imaju visok potencijal inovativnosti ili poduzeća s visokorizičnim profilom.

 

Vlasnički i rizični kapital obuhvaća širok spektar ulaganja u poduzeća u svim fazama razvoja koje odlikuje ulaganje u temeljni kapital poduzeća i ulazak u njegovu vlasničku strukturu. Prvenstveno se radi o poslovnim anđelima, akceleratorima, fondovima rizičnog kapitala (eng. venture capital, growth capital, mezzanine, buyout, private equity), “crowdfunding” platformama (poput Funderbeama).

 

Kako bi bolje razumjeli potrebe i interes poduzeća za vlasničkim i rizičnim financiranjem, te kako bi dobili uvid u tržišne trendove, nedostatke i prepreke, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) provode istraživanje o financiranju vlasničkim i rizičnim kapitalom u Republici Hrvatskoj. Anketa se provodi u okviru projekta čiji je cilj poboljšati pristup financiranju kroz razvoj vlasničkih i rizičnih ulaganja, kao alternativnih oblika financiranja.

 

Hrvatska banka za obnovu i razvitak poziva sva zainteresirana poduzeća da sudjeluju u anketi te tako pomognu ostvarivanju važnih uvida u potrebe za alternativnim izvorima financiranja poduzeća u Hrvatskoj. U anketi možete sudjelovati do 6. veljače 2022.  putem Google obrasca na ovoj poveznici. Sudjelovanje u anketi je anonimno.