Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Europska investicijska banka (EIB) danas su potpisali Okvirni ugovor o kreditu u iznosu 100 milijuna eura. Ugovor su potpisali u ime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo, a potpredsjednik Dario Scannapieco u ime Europske investicijske banke (EIB).

 

Suradnja HBOR-a i EIB-a započela je 2001. godine. Do sada je HBOR s EIB-om zaključio 18 ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 2,53 milijarde eura kojima je financirano više od 3,5 tisuća projekata.

 

Povoljna sredstva za uslužne, proizvodne i turističke djelatnosti

Danas potpisani, devetnaesti, ugovor u iznosu od 100 milijuna eura namijenjen je financiranju investicija hrvatskih privatnih i javnih poduzeća koja zapošljavaju između 250 i 3 tisuće radnika, a manji dio kredita moći će koristiti i velika poduzeća (s više od 3 tisuće zaposlenih).

Sredstva su namijenjena za uslužne, proizvodne i turističke djelatnosti, a dio sredstava koristit će se za financiranje prihvatljivih projekata na području infrastrukture, energetike i zaštite okoliša.

 

Povoljni i stabilni uvjeti financiranja

„Ovakve investicije ključne su za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Povoljni i stabilni uvjeti financiranja jedan su od važnih preduvjeta za pokretanje poduzetničkih ulaganja zbog čega su nam suradnja s EIB-om i putem njih osigurani povoljni izvori financiranja od velikog značaja“, istaknula je prilikom potpisivanja ovog ugovora Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.