Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec. potpisali su sporazume o financiranju provedbe financijskih instrumenata. Potpisivanju su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić.

 

Riječ je o novom obliku financijske podrške kroz koju će biti ponuđeni povoljniji investicijski krediti i jamstva za nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta po uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutno nudi na hrvatskom tržištu.

 

HBOR je uključen u provedbu novog financijskog instrumenta „Investicijski krediti za ruralni razvoj“ čija će ukupna vrijednost biti oko 70 milijuna eura i koji udružuje sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i sredstva poslovnih banaka u odnosu 50:50.

 

Polovica kredita po kamatnoj stopi 0%

Dio sredstava (50%) iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj plasirat će se bez naknada i po kamatnoj stopi od 0%, a za preostalih 50% HBOR će objaviti javni poziv poslovnim bankama koje će se nadmetati visinom kamatne stope i naknade.

 

Korisnici kredita mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti registrirani za poljoprivrednu djelatnost, trgovačka društva i zadruge.

 

„Krediti će biti dostupni od kraja ove godine i pozivam sve zainteresirane da u međuvremenu krenu s pripremama svojih projekata kako bi mogli aplicirati čim ovaj financijski instrument zaživi“ istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

 

Krediti će se odobravati putem poslovnih banaka na rok do 15 godina s mogućnošću počeka do 3 godine, odnosno do 5 godina za podizanje trajnih nasada. Krediti će se odobravati u iznosu do milijun eura i to za investicije u materijalnu i nematerijalnu imovinu, uključujući i obrtna sredstva (do 30% prihvatljivih troškova ili do 200 tisuća eura). Najniži iznos kredita koji može biti odobren po ovom programu iznosi 50 tisuća eura.

 

Jamstva i mali zajmovi za ruralni razvoj (do 50 tisuća eura) provodit će se putem HAMAG-BICRO-a i to već od svibnja ili lipnja ove godine.

možda će vas zanimati

Poljoprivreda

Sredstvima se kreditiraju ulaganja u poljoprivredu i preradu poljoprivrednih proizvoda uključujući kupnju i pripremu poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, kupnju rashladnih vozila, strojeva, opreme i alata, podizanje dugogodišnjih nasada, povrćarsku i cvjećarsku proizvodnju, nabavu stoke, peradi i pčela, marikulturu i slatkovodno ribarstvo, izgradnju, dogradnju i preuređenje objekata i slično.

Saznajte više

Kreditiranje EU projekata ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice

Kreditiraju se ulaganja sukladno investiciji koja se prijavljuje temeljem natječaja iz izvora nekog od EU poljoprivrednih i ribarstvenih fondova. Krediti su namijenjeni za financiranje troškova prihvatljivih i neprihvatljivih izdataka.

Saznajte više

Kreditiranje pripreme poljoprivredne proizvodnje

Kreditiranje obrtnih sredstava potrebnih za nesmetanu proizvodnju: 1. za tekuću proizvodnju (kupnja sirovina, repromaterijala i ostalog); 2. otkup poljoprivrednih proizvoda

Saznajte više