Na 17. Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja je danas održana u Dubrovniku, raspravljalo se o trendovima i kretanjima na međunarodnim tržištima, posebno iz perspektive komercijalnih i političkih rizika. Glavna tema bila je izvozno-kreditno osiguranje kao ključan element internacionalizacije poslovanja, a konferencijom je također obilježena 20. godišnjica rada HBOR-a na poslovima osiguranja izvoza.

 

Ovogodišnja konferencija je okupila brojne predstavnike hrvatskih izvoznika, te domaćih i međunarodnih izvoznih institucija i banaka, a na konferenciji je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao i Zdravko Marić, ministar financija.

 

„Izvoz je značajan dio gospodarskih aktivnosti Hrvatske i mogu reći da je to najzdravije tkivo našeg gospodarstva. Naši izvoznici suočit će se s raznim izazovima i potrebno je pronaći način i rješenje kako da im pomognemo i asistiramo. HBOR vidimo kao izuzetno važnu instituciju, produženu ruku odnosa prema hrvatskom gospodarstvu, koja pomaže našim poduzetnicima da adekvatno odgovore na ova izazovna vremena.“, rekao je ministar Zdravko Marić te naglasio važnost izvoza za Hrvatsku kao doprinos njenom tržišnom otvaranju i prilagodbi europskim i svjetskim gospodarskim prilikama.

 

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko posebno je istaknula EU fondove i nove financijske instrumente kao nove strateške odrednice djelovanja HBOR-a te najavila da će HBOR kontinuirano raditi na tome da osigura što više sredstava iz EU fondova za izvoznike.

 

„Prije 2 desetljeća započeli smo s poslovima osiguranja naplate izvoznih potraživanja koje provodimo u ime i za račun Republike Hrvatske i HBOR je do danas izrastao u nezaobilaznog partnera hrvatskim izvoznicima. Potvrđuju to i brojke – ukupno smo do sada osigurali više od osam tisuća izvoznih poslova u iznosu od 26,4 milijardi kuna. HBOR-ova polica osiguranja u posljednjih nekoliko godina postala jedan od značajnih alata izvoznog ciklusa.“, poručila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

 

Na panel diskusiji pod nazivom „Izvozno-kreditno osiguranje kao ključan element internacionalizacije poslovanja“, uz ministra financija i predsjednicu Uprave HBOR-a, sudjelovali su Vazil Hudák, potpredsjednik Europske investicijske banke, Ivan Bahun, predsjednik Uprave Končar-električna vozila d.d., Niek van der Beek, izvršni direktor za razvoj i međunarodno poslovanje Atradius Dutch State Business i Beatriz Reguero Naredo, izvršna direktorica CESCE (Španjolska). Svi sudionici složili su se da nedostaje konkurentnosti na tržištu, a Vazil Hudák istaknuo je Končar i Rimac kao inovativne tvrtke koje potiču konkurentnost i inovativnost.

 

Također, na konferenciji je HBOR potpisao ugovor o suradnji s Atradius Dutch State Business, nizozemskom državnom agencijom za osiguranje izvoza. Ova suradnja omogućit će zajedničko djelovanje te razmjenu iskustva, znanja i kontakata između dvije države.

možda će vas zanimati

Održana HBOR-ova 17. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza

Na 17. Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja je danas održana u Dubrovniku, raspravljalo se o trendovima i...

Saznajte više

Održana HBOR-ova 17. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza

Na 17. Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja je danas održana u Dubrovniku, raspravljalo se o trendovima i...

Saznajte više

Priprema izvoza

Financiranje pripreme izvoznih poslova do naplate (nabava sirovine, repromaterijala, poluproizvoda, odnosno podmirenje obveza prema dobavljačima, troškovi radne snage i ostali tekući troškovi) i/ili financiranje naplate izvoza.

Saznajte više